Vesti
Politika

Mustafa najavio odlazak Jablanovića

Premijer Kosova Isa Mustafa najavio je da će ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović uskoro napustiti Vladu.
Mustafa najavio odlazak Jablanovića
Isa Mustafa (Foto botasot.info)

"Veoma brzo će biti promena u vladi, s obzirom da je (Jablanović) svojom izjavom uvredio majke Đakovice i sve građane Kosova", rekao je Mustafa.

Po rečima Mustafe, dalji ostanak Jablanovića u vladi nakon njegovih izjava ne bi bio poželjan ni za njega, prenose prištinski mediji.

"Ovo pitanje je preuveličano i ispolitizovano od strane političkih stranaka za njihove određene ciljeve. Međutim, s obzirom da su protesti dva puta eskalirali i građani izrazili nezadovoljstvo putem protesta, to se neće dobro odraziti ni na odnose Albanaca i Srba, niti na dalji ostanak Jablanovića u vladi, a ne bi ni njemu učinilo dobro", rekao je premijer.

Razrešenje Jablanovića bilo je jedan od najvažnijih zahteva na dva protesta u Prištini, na kojima je došlo do sukoba demonstranata i policije. Opozicija je za sredu najavila nove demonstracije, ukoliko Jablanović ne bude smenjen.

Jablanoviću se zamera što je pripadnike opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" i nevladine organizacije "Pozivi majki", koji su u Đakovici gađali autobuse sa Srbima na Badnji dan, nazvao "divljacima", kao i zbog izjave u emisiji "Interaktiv" da nije čuo da se na Kosovu desio masakr, te da su kosovske žrtve - žrtve NATO bombardovanja.Ostale vesti

Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020