Vesti
Politika

Mustafa: Koncesija Brezovice najveći uspeh Vlade

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da je jedan od najznačajnijih uspeha Vlade Kosova potpisivanje koncesije o Brezovici, ugovora kojim se predviđa ulaganje od 410 miliona evra i otvaranje 3.000 radnih mesta.

Mustafa: Koncesija Brezovice najveći uspeh Vlade
Isa Mustafa (Foto Vlada Kosova)

Vlada Kosova radi na ekonomskom i privrednom osnaživanju Kosova, da su strana ulaganja zabeležila veliki rast - za proteklih pet meseci dostigla su skoro 158 miliona evra, dok su za celu prošlu godinu bila 151 milion evra, rekao je Mustafa je na konferenciji za novinare i dodao da Vlada ostaje privržena otvaranju novih radnih mesta, povećanju domaće proizvodnje i privlačenju više stranih investitora.

"Najvažniji cilj Vlade Kosova je povećanje domaće prozivodnje, dovođenje više stranih ulagača na Kosovo, poboljšanje trgovačkog bilansa, otvaranje novih radnih mesta, kao i povećanje stope privrednog razvoja. Na osnovu podataka Centralne banke Kosova strana ulaganja su dostigla skoro 158 miliona evra u preteklih pet meseci, dok su za celu prošlu godinu bila 151 milion evra, što pokazuje veliki rast u odnosu na prošlu godinu", kazao je Mustafa.

Premijer je naveo da na Kosovu raste broj preduzeća sa stranim vlasnicima, a kao najveći projekat istakao je koncesiju Brezovice.

"Čini nas srećnim činjenica što imamo sve veći broj preduzeća sa stranim vlasnicima, u proteklih pet meseci registrovano je 211 preduzeća. Jedan od najznačajnijih uspeha je potpisivanje koncesije o Brezovici, ugovor kojim se predviđa ulaganje od 410 miliona evra i otvaranje 3.000 radnih mesta, za prve tri godine ulaganja imaćemo 163 miliona, i postepeno će se povećavati radna mesta”, poručio je predsednik Vlade.

Kosovski premijer je rekao da je Kosovo usvojilo nekoliko reformskih zakona, što bi trebalo ubrzati proses vizne liberalizacije.

"Što se zakonodavnih stvari tiče, izmenili smo i dopunili Zakon o trgovačkim markama i patentima, suština ovoga je uprošćavanje procedure za registraciju preduzeća i zaštitu industrijske imovine, i poboljšanje poslovanja. Vlada je usvojila nacrt zakona o Geografskim indikatorima i nazivima porekla, a u postupku je nacrt zakona o industrijskom dizajnu. Oni su rađeni po kriterijumima Evropske unije", dodao je on.

Mustafa je najavio da će na jednoj od prvih sednica Vlade biti razmatran nacrt zakona o stranim investicijama.

"Ono što je značajno je nacrt zakona o strateškim ulaganjima, mi radimo na konceptu ovog nacrta koji će se naći u Vladi sledeće nedelje. Usvajanjem ovog zakona omogućićemo direktne sporazume sa stranim ulagačima. Doneta su administrativna upustva kojima je uprošćen način za poslovanje i registraciju preduzeća, a mi ćemo preko njih imati tačan portfolio na osnovu koga ćemo znati tačnost ulaganja svih stranih investicija na Kosovu".

Mustafa je rekao da je dužnost vlade da obezbedi uslove i okolnosti kako bi se preduzeća kasnije razvijala i ulagala u veću proizvodnju, što je veoma složen proces.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023