Vesti
Politika

Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK
Isa Mustafa (Foto Kim arhiva)

Mustafa je u intervju za RTK rekao da postoje primedbe i nejasnoće u vezi sa ovim nacrtom zakona, prenosi Koha.

"Zakon je bolje da se povuče iz procedure. Bilo bi dobro da ga DPK povuče. Postoje mnoge primedbe i mnogo netajasnoća", rekao je Mustafa, prenosi Kosovo onlajn.

Nacrt zakona o vrednostima OVK kontinuirano je kritikovala međunarodna zajednica, naročito američki ambasador Filip Kosnet.

DSK je u sredu saopštila da se njihov stav podudara sa kritikama međunarodne zajednice, ali uprkos kritikama rekli su da će ova stranka podržati predlog zakona ukoliko budu izvršene potrebne izmene.

Nacrt zakona o vrednostima OVK na poslednjem zasedanju parlamenta izazvao je burnu raspravu stranaka, ali na kraju nije izglasan zbog nedostatka kvoruma.

Nedavno je, nakon reakcije američke, nemačke i švajcarske ambasade, reagovala i EU, opisujući ovu inicijativu kao inicijativu koja podriva slobodu izražavanja. Juče se oglasio i OEBS, koji je takođe izrazio zabrinutost spornim članovima zakona.

Poslanici u Skupštini Kosova danas bi trebalo da se izjasne u načelu o Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK u nastavku zasedanja koje je prekinuto prošle nedelje.Ostale vesti

„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020
RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020