Vesti
Politika

Mustafa daje šansu Kurtiju za opstanak kosovske vlade

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao je još jednom premijera Aljbina Kurtija da danas ukine taksu na srpske proizvode i povuče odluku o smeni Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjh poslova.
Mustafa daje šansu Kurtiju za opstanak kosovske vlade
Isa Mustafa (Foto Kim)

Taksa i smena ministra, poljuljale su odnose izmedju DSK i pokreta Samoopredeljenja u toj meri da su predsedništvo DSK i njegovi poslanicu u parlamentu, odlučili da zatraže izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, samo mesec i po dana od njenog formiranja.

"Očekujem danas da će gospodin Kurti odustati od takse i poništiti odluku o razrešenju g. Veljiua. Da mu se i DSK-u izvini, za svoja dela sa onima kojima je sarađivao u ovom niskom činu", napisao je Mustafa u objavi na Fejsbuku.

Podvukao je da bi ukidanjem takse i povlačenjem odluke o smeni ministra, "dobili priliku da budu zajedno u ovoj bitci".

Kurti je u reagovanju na odluku DSK da će u skupštini tražiti opoziv vlade, iste večeri rekao da nema povratka nazad i da je Veljiua smenio zbog protivljenja stavu vlade da ne treba uvoditi vanredno stanje na Kosovu zbog zaštite od širenja korona virusa, koje je zahtevao predsednik Hašim Tači.

U nameri da zatraži opoziv vlade, Demokratski savez su podržale stranke Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja. Za sazivanje vanredne sednice skupštine potreban je potpis 41-og poslanika a za obaranje vlade prosta većina od 61 poslanika.

Mediji u Prištini spekulišu da bi skupština na ovu temu mogla da zaseda sutra ili u ponedeljak.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020