Vesti
Politika

Mustafa: Ako ne budem premijer nema koalicije sa DPK

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da ako on ne bude premijer u novoj vladi, neće ni biti koalicije sa Demokratskom partijom Kosova.
Mustafa: Ako ne budem premijer nema koalicije sa DPK
Hašim Tači i Isa Mustafa (Foto balkaneu.com)

Posle sastanka radnih grupa koje rade na usaglašavanju kadrovskih pitanja i programu buduće vlade, Mustafa je rekao da ostaju pri stavu da DSK dobije premijera Kosova, što je bilo dogovoreno i sa DPK.

“To je početni dogovor i tako će biti. Mi smo se i na Glavnom odboru izjasnili da nećemo postići dogovor ni sa kim ako DSK ne bude dobila mesto premijera”, rekao je Mustafa.

Predsednik DSK je odbio da govori o raspodeli ministarskih mesta ističući da nije korektno govoriti o tome bez finalizacije sporazuma. Prema njemu, o tome će se odlučiti danas ili sutra.

“Sada se radi i na vladinom programu, ali i podeli odgovornosti. Demokratski savez Kosova ne bi prihvatio da uđe u bilo kakvu koaliciju ako to ne bi imalo sadržaj i ako ne ostvarimo naše programe”, kazao je Mustafa i dodao da će buduća vlada raditi u interesu Kosova.

Prema njemu, nastavak konstitutivne sednice i posebna sednica na kojoj će biti izglasana vlada biće održana 8. decembra kao što je i bilo najavljeno.Ostale vesti

Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020