Vesti
Politika

Muhadžeri: Nadamo se da će počinioci biti uhvaćeni

Gradonačelnik opštine Peć Gazmend Muhadžeri izrazio je nadu da će počinioci  jutrošnjeg napada u Goraždevcu biti uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde, dodajući da se “nekome ne sviđa” što je posle posete ministara kosovske vlade tom selu prošle nedelje ocenjeno da je situacija u opštini Peć mirna.


Muhadžeri: Nadamo se da će počinioci biti uhvaćeni
Gazmend Muhadžeri (Foto Kim)

“Nakon posete dva ministra u Vladi Kosova mi smo rekli da je situacija mirna i dobra u opštini Peć, nekom se to ne sviđa i verujemo da je to i ovaj slučaj, da se dokaže to. Nadamo se da će počinioci ovog nedela biti uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde”, rekao je Muhadžeri.

Muhadžeri je danas sa saradnicima posetio Goraždevac i tom prilikom obišao spomenik NATO žrtvama i deci stradaloj na reci Bistrici 2003. godine.

U incidentu u Goraždevcu koji se jutros dogodio oko 2:40 oštećeno je  jedno vozilo koje je zapaljeno i spomenik u centru sela.

Šef policijske podstanice u Goraždevcu Milivoje Srbljak izjavio je ranije danas da je incident okvalifikovan kao izazivanje opšte opasnosti.  

“Delo je kvalifikovano na osnovu odluke tužioca iz Peći. Kosovska policija je obavila uviđaj. Vozilo je zapaljeno od pucnjave, dok je drugo oštećeno, a takođe je oštećena i jedna kuća. U centru sela je tvrdim predmetom i primenom sile srušen spomenik”, rekao je Srbljak.

On je dodao da je Kosovska policija izašla na lice mesta, obavila uviđaj i započela istragu.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021