Vesti
Politika

MSP traži od Epla da uključi Kosovo na svoju mapu

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla zatražila je u pismu upućenom izvršnom direktoru kompanije "Epl" Timu Kuku da ta kompanija uključi Kosovo na svoju mapu zemalja regiona.
MSP traži od  Epla da uključi Kosovo na svoju mapu
Vlada Kosova (Foto Kim)

Meljiza Haradinaj Stubla je tražila brze korake za "pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na Apple maps-u".

U pismu upućenom 23. jula spomenula je "da nezavisnost Kosova u njegovim granicama priznaje više od dve trećine sveta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svetskim institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i šire".

"Dvadeset drugog jula 2010. godine, Međunarodni sud pravde je u savetodavnim mišljenjem zaključio da proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine nije prekršilo međunarodno pravo", napisala je kosovska ministarka podsećajući na to da su platforme poput Linkedina, Tvitera, Fejsbuka i Spotifija uvele Kosovo kao nezavisnu zemlju.

I svetska muzička zvezda Dua Lipa od kompanije "Epl" zatražila je da na mape svojih uređaja jasno upiše granice Kosova i Palestine, a samo nekoliko dana kasnije svoje stavove dopunila je tekstom "zašto Kosovo nije i neće biti Srbija", da bi potom objavila i mapu tzv. "velike Albanije".Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020