Vesti
Politika

MSP Kosova negira da je Nauru povukao priznanje nezavisnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odbacilo je kao netačne tvrdnje ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je pacifička država Nauru povukla priznanje Kosova.
MSP Kosova negira da je Nauru povukao priznanje nezavisnosti
Zgrada Vlade Kosova (Foto arhiva Kim)

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, savetnik vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Ziberaj kazao je da taj resor nije dobio "nikakvo obaveštenje" o povlačenju priznanja i dodao da Kosovo i Nauru imaju diplomatske odnose, "uspostavljene u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova sarađuje diplomatskim putem sa svim zemljama. Kosovo ne komentariše dokumente i izjave koje je izneo Beograd", naveo je Ziberaj za prištinski dnevnik Ljajmi.

On je dodao da Beograd koristi "mito za izdavanje dokumenata i davanje izjava, koje su kasnije te vlade odbacile".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Nauru 17. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

"Danas mi je zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koju su uputili našoj ambasadi u Australiji. U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku i odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom. Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244", naveo je Dačić a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020