Vesti
Politika

MSP građanima Kosova: Izbegavajte put kroz Srbiju

Nakon hapšenja Hiljmija Keljmendija, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova uputilo je apel svim građanima koji "iz bilo kog razloga kao tranzitnu zemlju biraju Srbiju", da to, u narednim mesecima, "maksimalno izbegavaju", prenosi Kossev.
MSP građanima Kosova: Izbegavajte put kroz Srbiju
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Apel iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova je usledio nakon hapšenja Hiljmija Keljmendija iz Đakovice, zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Sličan apel, Policija Kosova je uputila svojim zaposlenima nakon hapšenja komandira Kosovske policije za Južnu Mitrovicu, Nehata Tačija. Tada je saopšteno da kretanje kroz centralnu Srbiju "nije bezbedno" i da bi moglo da ima "nepredvidive posledice".

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova primilo je sa dubokom zabrinutošću informaciju o hapšenju još jednog građanina Kosova, gospodina Hiljmija Keljmendija pod takozvanom optužbom za ratni zločin", navodi se u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova koje je preneo Kossev.

U saopštenju se dodaje da su hapšenjem Nehata ugroženi mnogi procesi postignuti tokom dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ističe se, i da će MSP Kosova nastaviti da prati nastalu "apsurdnu situaciju sa Srbijom", kako bi se o njoj razgovaralo na najvišem nivou sa, kako se ocenjuje, "međunarodnim prijateljima Kosova", SAD-om i Evropskom unijom, kao i "sa svim prijateljskim zemljama".

"Naša diplomatska misija u Beogradu, kao i kosovske institucije dosledno će preduzeti korake da građanima Kosova, koji su nedavno uhapšeni, obezbedi neophodnu pravnu i ljudsku zaštitu", navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, MSP Kosova će zatražiti od ostalih zemalja u regionu i Evropske unije, da, kao što je do sada i rađeno, ne uzimaju u obzir poternice Srbije za građane Kosova.

Inače, Hilmi Keljmendi (31) iz Đakovice kao i direktor Policije Kosova za region Južne Mitrovice Nehat Tači, terete se za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998-99. godine.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020