Vesti
Politika

MSP građanima Kosova: Izbegavajte put kroz Srbiju

Nakon hapšenja Hiljmija Keljmendija, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova uputilo je apel svim građanima koji "iz bilo kog razloga kao tranzitnu zemlju biraju Srbiju", da to, u narednim mesecima, "maksimalno izbegavaju", prenosi Kossev.
MSP građanima Kosova: Izbegavajte put kroz Srbiju
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Apel iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova je usledio nakon hapšenja Hiljmija Keljmendija iz Đakovice, zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Sličan apel, Policija Kosova je uputila svojim zaposlenima nakon hapšenja komandira Kosovske policije za Južnu Mitrovicu, Nehata Tačija. Tada je saopšteno da kretanje kroz centralnu Srbiju "nije bezbedno" i da bi moglo da ima "nepredvidive posledice".

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova primilo je sa dubokom zabrinutošću informaciju o hapšenju još jednog građanina Kosova, gospodina Hiljmija Keljmendija pod takozvanom optužbom za ratni zločin", navodi se u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova koje je preneo Kossev.

U saopštenju se dodaje da su hapšenjem Nehata ugroženi mnogi procesi postignuti tokom dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ističe se, i da će MSP Kosova nastaviti da prati nastalu "apsurdnu situaciju sa Srbijom", kako bi se o njoj razgovaralo na najvišem nivou sa, kako se ocenjuje, "međunarodnim prijateljima Kosova", SAD-om i Evropskom unijom, kao i "sa svim prijateljskim zemljama".

"Naša diplomatska misija u Beogradu, kao i kosovske institucije dosledno će preduzeti korake da građanima Kosova, koji su nedavno uhapšeni, obezbedi neophodnu pravnu i ljudsku zaštitu", navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, MSP Kosova će zatražiti od ostalih zemalja u regionu i Evropske unije, da, kao što je do sada i rađeno, ne uzimaju u obzir poternice Srbije za građane Kosova.

Inače, Hilmi Keljmendi (31) iz Đakovice kao i direktor Policije Kosova za region Južne Mitrovice Nehat Tači, terete se za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998-99. godine.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020