Vesti
Politika

Moskva: Mit o pravednoj borbi OVK

Rezultatima istrage specijalne istražne grupe Euleksa razvejan je mit o "pravednoj oslobodilačkoj borbi" (OVK), saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova.
Moskva: Mit o pravednoj borbi OVK
Moskva (Foto pressonline.rs)

U komentaru ruskog MIP-a povodom objavljivanja preliminarnih rezultata rada specijalne istražne grupe EU o izveštaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, ističe se da Moskva očekuje da će krivci za počinjene zločine biti kažnjeni, nezavisno od toga kakve funkcije  zauzimaju.

U saopštenju se navodi da je specijalni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Viljamson direktno izjavio da ima dovoljno sakupljenih dokaza za podizanje zvaničnih optužbi protiv odredjenih visokorangiranih aktivista bivše OVK zbog ciljanog i specijalno organizovanog progona Srba, Roma i predstavnika drugih etničkih manjina Kosova i samih kosovskih Albanaca zbog "saradnje sa Beogradom".

Radi se o mnogobrojnim slučajevima ubistava, otmica, silovanja, nelegalnog zatvaranja, nečovečnog postupanja, skrnavljenja crkava i drugog, što je "rezultiralo etničkim čistkama i progonom Srba iz južnog i centralnog Kosova", navodi zvanična Moskva.
Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020