Moskva: Kosovska vojska ozbiljna pretnja

Moskva smatra da stvaranje kosovske vojske predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto mksf-ks.org)

Stvaranje "vojske Kosova, podržavane od strane vodećih članica NATO-a, predstavlja najgurblje kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se ističe neophodnost demilitarizacije svih oružanih grupacija kosovskih Albanaca", preneo je Sputnjik.

List navodi da je Rusija je i ranije upozoravala na pretnju od kosovske vojske budući da nema nikakvih garancija da se ona neće koristiti protiv srpskog stanovništva.

“Tada je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao i da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da se diskusija u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosovu svede na minimum”, podseća Sputnjik.

Dodaje, da su ”strukture kosovskih Albanaca u Prištini jednostrano proglasile 17. februara 2008. godine nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu državu ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i niz drugih zemalja”.

Parlament Kosova odobrio je 14. decembra 2018. godine formiranje punopravne vojske zasnovane na snagama bezbednosti.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane