Mondoloni: Francuska zabrinuta zbog zastoja u dijalogu

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da Francuska nedvosmisleno i snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, ali da u isto vreme želi jaču Evropsku uniju, koja zato treba da se reformiše.

Podeli ovaj članak sa:
 • Frederik Mondoloni (Foto CorD Magazine)

Mondoloni je rekao da je Francuska spremna da jača odnose sa Srbijom i na političkom i na ekonomskom i na kulturnom planu, ocenivši da je po pitanju saradnje dveju zemalja "samo nebo granica".

Povodom dijaloga Beograd Priština, Mondoloni je rekao da je Francuska zabrinuta zbog zastoja u dijalogu, posebno nakon "neprihvatljivog tretmana", koji je u Kosovskoj Mitrovici imao direktor kancelarije srpske vlade za Kosovo Marko Đurić.

Francuska želi da se dijalog nastavi što pre, uz posredstvo Evropske unije, rekao je Mondoloni, dodajući da "nema alterantive dijalogu Beograda i Prištine", ali i da će obe strane morati da prave kompromise.

Na pitanje da li je Pariz zadovoljan ulogom EU u tom dijalogu i da li se zalaže za veće angažovanje pojedinih zemalja članica ali i Rusije i SAD, Mondoloni je rekao da Srbija i Kosovo pripadaju Evropi i da je normalno da je EU u prvim redovima u rešavanju kosovskog pitanja.

"Francuska nedvosmisleno podržava posredovanje EU u dijalogu Beograd-Priština, pre svega šefice evropske diplomatije Federike Mogerini", rekao je ambasador, dodajući da je prošlo pet godina od Briselskog sporazuma o noramalizaciji odnosa Srbije i Kosova i da ga treba u potpunusti sprovesti.

Mondoloni je rekao da Francuska ističe i značaj formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, što je element sporazuma iz Brisela.

Na pitanje da li u Srbiji vidi nesklad između reči i dela kada su u pitanju sloboda medija, vladavina prava i demokratizacija društva, Mondoloni je rekao da postoji "nesklad između onoga što je do sada urađeno i onoga što mora da bude urađeno u budućnosti".

"Ključna poglavlja u pregovorima za nas su poglavlja 23 i 24 (s fokusom na vladavini prava), zato što nisu isključivo tehničke već političke prirode", rekao je francuski ambasador.

Kako je naveo, neće biti stvarnog napretka Srbije u evropskim intergacijama ako se ne budu u potpunosti uzeli u obzir svi uslovi iz ova dva poglavlja.

On je dodao da je EU jasno stavila do znanja da se neće zadovoljiti rečima, čak tekstovima zakona, već će u praksi proveriti sprovođenje preuzetih obaveza od strane Srbije.

Ostale vesti

 • Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući najnovije kritike ideje o razgraničenju episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjem nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili.

 • Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.

 • "Pitanje prijema Kosova u Unesko nije rešeno"

  Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za "Radio Beograd" da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane