Vesti
Politika

Molina: Borelovo imenovanje, novo gledište na dijalog

Španski ambasador Raul Bartolomeo Molina izjavio je da to što će dijalogom između Beograda i Prištine rukovoditi njegov sunarodnik Žozep Borel, ne znači automatsku podršku Srbiji, i da to što Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, pruža mogućnost pogleda na to pitanje iz drugačije perspektive.                          
Molina: Borelovo imenovanje, novo gledište na dijalog
Španski ambasador Raul Bartolomeo Molina (Foto Bojan Stekić, Tanjug)

"On će morati da uzme u obzir različite pozicije u EU po pitanju Kosova. Moraće da bude pažljiv. Ljudi misle da će, zato što je Španac, a znajući njegovu poziciju prema Kosovu, biti na srpskoj strani. Ali, to je pogrešno shvatanje", istakao je Molina.

Kako prenosi Tanjug, Molina je rekao da ne zna da li će šef evropske diplomatije imenovati specijalnog izaslanika za dijalog, ali podseća da je Borel rekao da će Zapadni Balkan biti jedan od njegovih prioriteta i da će prvo ići u Prištinu da vidi šta se tamo dešava.

"U Beogradu je bio, Srbiju poznaje, dok na Kosovu nikad nije bio, niti zna kosovske lidere", dodao je Molina i istakao da je reč o veoma iskusnom političaru.

Molina podseća da je stav Španije da ne priznaje Kosovo i da je to zvanična pozicija države, koja se ne menja sa promenama vlade.

"Mi podržavamo teritorijalni integritet Srbije i smatramo da je jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. kosovskih vlasti bilo nezakonito s gledišta međunarodnog prava", poručio je španski ambasador i dodao da Madrid podržava dijalog Beograda i Prištine kako bi se našlo rešenje koje bi koristilo ljudima na Kosovu.

Istakao je da šta god da Srbija prihvati, prihvatiće i Španija, jer žele da se proces dijaloga nastavi, koji je zaustavljen zbog uvođenja taksi.

Na pitanje o povećanom američkom angažmanu po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Molina je istakao da je EU glavni učesnik, ali da su i SAD veoma važan akter.

"Važno je da SAD i EU sarađuju u tom dijalogu. Nema rešenja ako ga cela međunarodna zajednica ne prihvati", uveren je Molina.

Ipak, prema njegovom mišljenju, Evropska unija sada, dok ne stupi nova EK na dužnost, nije u stanju da igra važnu ulogu.

"Ali, to je samo trenutno, ovih nedelja. Čekamo novu EK, novu vladu u Prištini i videćemo kako će se sve razvijati", kaže Molina.

Upitan da li će EU zadržati neutralno statusnu poziciju u pregovorima Beograda i Prištine ili će se približiti stavu Vašingtona koji traži priznanje Kosova u granicama u kojima je Zapad priznao kosovsku nezavinost, Molina je istakao da Evropska unija nema poziciju o Kosovu, osim potrebe da promoviše dijalog i posreduje u njemu.

"Nema pozicije o Kosovu, jer pet članica EU ne priznaju Kosovo kao nezavisno. Jedna od njih je Španija. Dokle god te zemlje nastavljaju da ne priznaju Kosovo, neće biti promene u poziciji EU. Prema zakonu EU, to nije moguće, a uveravam vas da Španija neće promeniti svoju poziciju. Dok god ne postoji jedinstvo u EU o tom pitanju, ona neće promeniti tu poziciju", naglasio je španski ambasador.

Dodaje, da SAD, ne mogu da vrše pritisak na EU po tom pitanju, oni pokušavaju da rade svoj posao, ali znaju kakva je situacija.

Molina je poručio da su bilateralni odnosi Španije i Srbije na političkom nivou izuzetni, dok na ekonomskom ima prostora za poboljšanje.

"Dve zemlje podržavaju jedna drugu, ne samo kada treba izbeći učlanjenje Prištine u međunarodne organizacije, već i u drugim pitanjima", poručio je španski ambasador.

Ekonomski odnosi nisu toliko intenzivni kao politički, samo nekoliko španskih investicija ima u Srbiji, konstatovao je Molina i poručio da je unapređenje ekonomskih odnosa jedan od ciljeva njegovog mandata u Beogradu, koji je započeo u junu.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020