Vesti
Politika

Moleban podrške za svetinje i verni narod u Crnoj Gori održan na severu Kosova

Litiji koju je predvodio episkop Eparhije raško-prizrenske, vladika Teodosije, od Zvečana do Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, prisustvovao je veliki broj građana sa celog Kosova, gradonačelnici opština sa srpskom većinom i predstavnici političkih partija.
Moleban podrške za svetinje i verni narod u Crnoj Gori održan na severu Kosova
Litije i moleban na severu Kosova (Foto Kontakt Plus)

Nakon molebana, vladika Teodosije je rekao da odavde šaljemo poruku svima, da ih nikakve prolazne stvari ovoga sveta ne mogu razjediniti i posvađati, te da ako se u nečemu privremeno i ne slažemo, uvek ćemo se složiti, kao i naša braća i sestre u Crnoj Gori, kada su u pitanju svetinje, njihov opstanak i naša crkva.

"Zato se u Boga nadamo da će i oni koji vladaju u Crnoj Gori, shvatiti i videti, da čuvajući svoje krsno ime, svetosavsko predanje, time štite ono što je najsvetije i veru svojih predaka“, kazao je vladika Teodosije.

On je "bratski pozvao da u miru i slozi i odlučnosti, sačuvamo ono čega se nikada ne smemo odreći, niti dati niti prodati“.

Vladika Teodosije je zahvalio prisutnima što su se okupili u tolikom broju, istakavši da smo u bratskoj solidarnosti prevazišli sve ono što može da nas u nečemu razlikuje, kako bismo pokazali narodu i crkvi u Crnoj Gori da smo uz naše svetinje.

"Zato je i ovo naše jedinstvo danas jače od svega ostalog. Kao što je Sveti Sava mirio svoju braću, tako i naša crkva danas objedinjuje i miri svoj narod“, kazao je on.

Episkop Teodosije je rekao da je okupljanje na severu Kosova podrška arhijerejima, sveštenstvu i vernom narodu u Crnoj Gori.

Nakon molebana i obraćanja vladike Teodosija, građani su bakljama napravili krst na brdu iznad hrama uz pesmu Danice Crnogorčević “Sini jarko sunce sa Kosova”.

Eparhija raško-prizrenska prethodno je organizovala molebane za verni narod u Crnoj Gori u Novom Pazaru i Gračanici.

Litije širom Crne Gore, Srbije i regiona održavaju se od 27. decembra, kada je u Podgorici usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023