Vesti
Politika

Mojsilović na sastanku sa komandantom KFOR-a: Situacija i dalje nestabilna

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović primio je u oproštajnu posetu aktuelnog komandanta KFOR-a Anđela Mikelea Ristuću, koji će dužnost komandanta međunarodnih snaga na Kosovu predati sledećeg meseca.
Mojsilović na sastanku sa komandantom KFOR-a: Situacija i dalje nestabilna
Generali Mojsilović i Ristuća (Foto FoNet/mod.gov.rs)

Na sastanku u Generalštabu bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima saradnje Vojske Srbije i KFOR-a za vreme mandata generala Ristuče, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Uz ocenu da je situacija na Kosovu i dalje nestabilna, na sastanku je istaknuto da je profesionalna saradnja Vojske Srbije i KFOR-a na svim nivoima u prethodnom periodu bila u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize.

General Mojsilović je italijanskom generalu, kako se dodaje u saopštenju, zahvalio na korektnoj saradnji i ličnom zalaganju za uspostavljanje bezbednog okruženja i poželeo mu uspeh na novim dužnostima.

Ristuća: Političko rešenje potrebno za mir i stabilnost na Kosovu

Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća izjavio je u Beogradu da je za mir i stabilnost na Kosovu potrebno političko rešenje, te da NATO zato podržava dijalog Beograda i Prištine.

On je dodao da su događaji koji su pretili da naruše stabilnost, zahtevali ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija.

„Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rešenja potrebna. To je razlog zašto NATO i KFOR u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD“, rekao je on na brifingu novinarima u Beogradu.

Dodao je da je konstraktivan pristup obe strane ključ da se stvore neophodni uslovi za trajnu bezbednost na Kosovu i širom regiona, a za dobrobit svih, ali i budućih generacija.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023