Vesti
Politika

"Moguć nastavak dijaloga u junu"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas, nakon sastanka sa predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Borelom, da će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti održan „nakon što kosovska vlada završi sa nekim stvarima u Prištini“, prenosi Gazeta ekspres.
Aljbin Kurti (Foto Fonet)

Kurti je istakao da bi nastavak dijaloga sa Srbijom mogao da se desi tek u junu.

„U junu negde možemo da započnemo sledeće poglavlje dijaloga“, kazao je Kurti.

On je naveo da kosovska vlada mora prvo da „odobri plan rada“, kao i da žele da dobiju više informacija o do sada postignutim sporazumima.

Prema njegovim rečima potrebno je uspostaviti i koordiniraju sa opozicionim strankama na Kosovu.

„Moramo da imamo više informacija i dokumenata o postignutim sporazumima kako bismo se pripremili. Istovremeno, tokom maja meseca, sastaćemo se sa opozicionim strankama na Kosovu i vodićemo dijalog o principima i dobro ćemo se pripremiti, jer ne želimo da pogrešimo“, zaključio je Kurti.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021