Vesti
Politika

Mogu li Priština i Beograd brzo do dogovora o energetici i nestalim licima?

Na poslednjem sastanku 22. februara, strane su približile stavove o energetici na severu i nestalim licima. S tim u vezi, Evropska unija očekuje da će vrlo brzo biti postignut dogovor i da će početi razgovori o punoj normalizaciji odnosa. Najavu o postizanju energetskog rešenja za sever dao je i glavni pregovarač Kosova u dijalogu Besnik Bisljimi.
Mogu li Priština i Beograd brzo do dogovora o energetici i nestalim licima?
Sedište Evropske komisije u Briselu (Foto arhiva Kim)

Portparol Evropske unije Peter Stano naveo je da je na poslednjem sastanku glavnih pregovarača razgovarano o pripremi za naredni sastanak na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine.

„Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je 22. februara održao sastanke sa oba glavna pregovarača o nizu konkretnih pitanja, kako bi razgovarali o onima koja se odnose na implementaciju prethodnih sporazuma, kao i o koracima u narednom periodu za normalizaciju odnosa u cilju pripreme za naredni sastanak na visokom nivou. Nakon 11 sati intenzivnih pregovora, strane su se približile pronalaženju zajedničkog jezika o nekoliko pitanja od fundamentalnog značaja za građane Kosova i Srbije, poput električne energije za sever Kosova i rešavanja sudbine nestalih. Očekujemo da će se strane uskoro dogovoriti o ovim pitanjima kako bi se omogućilo pokretanje razgovora o novim temama važnim za normalizaciju odnosa“, naveo je Stano u pisanom odgovoru KosovaPress-u.

Prema rečima zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija, rešenje za energetiku na severu biće postignuto vrlo brzo.

„U okviru dosadašnjih obaveza, napravili smo značajan napredak u pronalaženju konačnog rešenja za energetiku na severu. Ovo pitanje je tretirano u okviru dijaloga od 2013. godine, ali do sada nije rešeno. O ovoj temi se razgovaralo sa EU na prošlom sastanku, a naša očekivanja su da će to vrlo brzo biti finalizovano. Time bi se otvorio put za ulazak u pravni sistem svih korisnika energije uspostavljanjem principa ravnopravnosti. Trenutno radimo na tome da obezbedimo neophodnu supstancu za dogovaranje narednog sastanka na nivou šefova država gde će se razgovarati o elementima sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je on na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o dijalogu sa Srbijom.

S druge strane, najskeptičniji prema nastavku dijaloga i postizanju dogovora u sadašnjim okolnostima je profesor prava i međunarodnih odnosa Enver Hasani. On kaže da će dijalog pre biti prekinut zbog izbora u Srbiji, nego zbog ruske agresije u Ukrajini i kritičan je prema mogućnosti postizanja sporazuma o nenapadanju između Kosova i Srbije.

„Dijalog je obustavljen, ne zbog agresije na Ukrajinu, već zato što su izbori u Srbiji, a naša strana i dalje radi na tome da postignemo konsenzus tražeći neki izlaz. To se uglavnom dešava zbog izbora u Srbiji, jer se do aprila ne zna s kim će se razgovarati. Mora da se vidi ko tamo ima političku snagu... Deo o sporazumu o nenapadanju i ti pompozni naslovi su za domaću upotrebu, ali napolju zvuče smešno, takvi kakvi jesu. Zvuče anahrono pogotovo sada, Ukrajini i Rusiji treba prestanak sukoba i primirje, a ne nama sa Srbijom. To je mera poverenja i ona nema zašto da postoji jer mi, kao Kosovo, nemamo efikasnu vojsku. Imamo vojsku u nastajanju, a pravno i faktički, deo uz granice sa Srbijom je zona bezbednosti koju kontroliše KFOR i ne predstavlja nikakvu opasnost. Ova mera poverenja može se utvrditi samo pošto vojska počne da postoji“, rekao je on.

Posle višemesečne pauze, tehničke delegacije Kosova i Srbije su se sastale u Briselu 22. februara, dok je u kasnije najavljen sastanak uoči izbora u Srbiji 3. aprila.

Postizanje sporazuma o energetici na severu Kosova je takođe nedavno zahtevao američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Ohrabrujem vas da obratite pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. U interesu je Kosova da se ova pitanja reše i dovedu do kompromisnog rešenja u kratkom roku, kako bi mogla da posluže kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji“, napisao je Blinken u pismu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022