Vesti
Politika

Mogerinijeva dobila pismo od kosovske opozicije

Opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini pismo u kom se protive korekciji granica.
Mogerinijeva dobila pismo od kosovske opozicije
Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

U pismu koje su juče uputili Demokratski savez Kosova, pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, zahteva se da se finalni deo dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i jasnom okviru i da se ne ostavlja po strani državni subjektivitet Kosova..

"Odgovornost je Skupštine Kosova da usvoji platformu za dijalog sa dvotrećinskom većinom, kako bi se obezbedila legitimnostt procesa. Svaki drugi način je predodređen na neuspeh", navodi se u pismu upućenom Federiki Mogerini.

U pismu se ocenjuje da se puna normalizacija odnosa sa Beogradom može postići samo međusobnim priznanjem.

"Konačni sporazum sa Srbijom treba da omogući Kosovu hitno učlanjenje u međunarodnim organizacijama, pre svega Ujedinjenim nacijama, kao i da otvori put ka učlanjenju u EU i NATO", navodi se u pismu.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti naisao je na svom Fejsbuku da je u pismu izraženo nezadovoljstvo opozicije koja, kako je naveo, predstavlja 60 odsto gradjana Kosova u vezi sa idejom o razmeni teritorija ili korekciji granica.

"Te ideje neće imati podršku i svaki sporazum koji proizilazi iz takvih ideja neće biti podržana", naveo je Hoti na Fejsbuku.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023