Vesti
Politika

Mogerini: Važno je da Priština primeni sporazume

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da je od ključne važnosti da Priština nastavi konstruktivno zalaganje u dijalogu sa Beogradom i primeni do sad postignute sporazum.
Mogerini: Važno je da Priština primeni sporazume
Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Joahanes Han su na odvojenim sastancima u Briselu razgovarali sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič za Tanjug kaže da su teme razgovora bila "poslednja dešavanja u odnosima EU i Kosova".

"I EU i Kosovo dele zajedničku želju za približavanjem Kosova EU istovremeno promovišući pomirenje i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu", izjavila je Kocijančič posle sastanka Hodžaja sa zvaničnicima Evropske komisije.

Kocijančič kaže da je Han poručio Hodžaju da je za napredak u implemetaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i Evropske reformske agende neophodno da se Kosovo usredsredi na reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, Han je ponovio važnost demarkacije između Kosova i Crne Gore, rekla je Kocijaničič.

Prema njenim rečima, Mogerini je naglasila da je od "ključnog značaja" da Priština nastavi sa konstruktivnim zalaganjem u okviru dijaloga sa Beogradom, u kome posreduje EU, "uključujući i primenu postignutih sporazuma".

Hodžaj se nije obratio kosovskim i srpskim medijima u Briselu. On se sutra sastaje članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

U saopštenju koje je povodom Hodžajeve posete Briselu izdalo kososvsko ministrastvo inostranih poslova navodi se da je kosovski šef diplomatije evropskim sagovornicima nagovestio nameru da Kosovo ove godine preda aplikaciju za status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023