Mogerini: Sporazum Beograda i Prištine mora da prođe Savet bezbednosti

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine takse i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

Podeli ovaj članak sa:
  • Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

"Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članica Saveta bezbednosti UN", izjavila je Mogerini u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

Mogerini je u govoru o ulozi i prioritetima spoljne politike EU govorila o pomirenju na Zapadnom Balkanu kao i doprinosu EU multilateralizmu u svetu.

U svom izlaganju Mogerini se posebno osvrnula na dijalog Beograda i Prištine.

"Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno je ukidanje tarifa koje je uvela vlada Kosova. Istog dana kada se tarife povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora da reši sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizuje odnose Beograda i Prištine", izjavila je Mogerini.

Šefica evropske diplomatije je navela da, iako posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, on ne pripada "niti njoj, niti EU, već stranama u procesu".

"Na njima je da da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao obema stranama", kaže Mogerini.

Visoka predstavnica EU se zahvalila članicama Saveta bezbednosti UN na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Beograda i Prištine.

Federika Mogerini je u Njuorku zaključila da bi pored dogovora Atine i Skoplja o imenu "pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine doneo više nade regionu i bio model i insporacija za Evropu i celi svet".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane