Mogerini: Rešenje u dijalogu BG i PR i dalje moguće

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini rekla je da veruje da je u dijalogu Beograda i Prištine rešenje i dalje moguće.

Podeli ovaj članak sa:
 • Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

Mogerinijeva je to kazala odgovarajući na novinarsko pitanje da li i dalje veruje da će EU podržati rešenje ukoliko to rešenje bude razmena teritorija, odnosno promena granica.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je nakon obraćanja novinarima Mogerinijeve, na pitanje Tanjuga da li se može očekivati da naredna runda dijaloga bude održana do kraja septembra, kako je to ranije najavila šefica diplomatije EU, izjavila da "trenutno ne može da objavi datum održavanja naredne runde dijaloga".

"Čim budemo imali potvrđeni datum, učiniću to", rekla je Kocijančičeva.

Na pitanje da li sporazum Beograda i Prištine može da uključuje garancije za Srbiju za članstvo u EU do 2025, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio u najnovijem intervjuu Rojtersu, Kocijančičeva je rekla da je poznato šta je "istaknuto u strategiji za Zapadni Balkan u pogledu indikativnih vremena pristupanja EU".

"Strategija je takođe bila veoma precizna u dva elementa, pre svega rešavanje bilateralnih sporova, a jasna je i u vezi sa poštovanjem uslova koji su postavljeni za bilo koji proces proširenja. Ovo i dalje važi i dalje predstavlja osnovu našeg pristupa. Što se same strategije tiče, ona očigledno predstavlja veoma jasnu posvećenost sa naše strane, ali naglašava i korake koje treba preduzeti", navela je portparolka EK.

U tom kontekstu, dijalog za normalizaciju odnosa bio je i ostaje suštinski element i nema promena u tom smislu, dodala je portparolka Evropske komisije.

Na insistiranje Tanjuga da kaže da li bi bilo moguće da EU učini to što je Vučić zatražio, Kocijančičeva je odgovorila da je "proces proširenja zasnovan na zaslugama".

"Ključevi su u rukama Srbije i sve zavisi od napretka koji Srbija ostvari u procesu pristupanja. Posvećenost Evropske unije je veoma jasno prisutna, ali to ne menja činjenicu da postoji dosta stvari koje treba da se dogode u tom procesu", navela je Kocijančičeva.

Upitana da li i dalje ima optimizma nakon svega što je viđeno poslednjih dana i da li bi postizanje sporazuma Beograda i Prištine bilo moguće u narednih nekoliko meseci, portparolka Evropske komisije je istakla da se "sporazum odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da je dobro poznato da je rad na tome u toku" i nije htela da kaže više od toga.

Na ponovljeno novinarsko pitanje da li je sporazum koji uključuje promenu granica prihvatljiv za EU, Kocijančičeva je rekla da je Brisel "postavio parametre veoma jasno".

"To je sporazum koji mora da bude međusobno dogovoren, da je zasnovan na međunarodnom pravu i da ima podršku međunarodne zajednice, mora da bude održiv, realističan i izvodljiv. U ovom trenutku sporazuma nema i ja svakako neću spekulisati šta bi, a šta ne bi moglo da bude u njemu", poručila je Kocijančičeva.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane