Vesti
Politika

Mogerini: Pomirenje ključna reč

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici da je pomirenje ključna reč, a da je dijalog na najvišem nivou između Begrada i Prištine veoma važan.
Mogerini: Pomirenje ključna reč
Mogerini (Foto Kim)

Mogerini je u Kosovskoj Mitrovici obišla radove na glavnom ibarskom mostu, a sa njom se u severnom delu grada susreo gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Dijalog na vrhu, onih koji donose odluke, institucija premijera i predsednika je fundametalno važna stvar i ja želim da zahvalim svima koji su do sada bili uključeni u dijalog, jer nam je to omogućilo da dođemo do važnih odluka i da ih sprovedemo”, rekla je Mogerini.

Ovde sam u Mitrovici da bih prvenstveno posetila most, okolne ulice i uverena sam da se ovaj most obnavlja uz pomoć EU onako kako je napravljen dogovor tokom dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine, rekla je ona.
“Ovaj posao koji radimo na ovom mostu, mostu koji obnavljamo pretvara se iz simbola podela u simbol dijaloga i kontakta među ljudima i to je snaga EU, da se stvori dijalog i razumevanje, na onom mestu gde smo ranije imali sukobe i teškoće”, istakla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je naglasila da je pomirenje ključna reč  ovde i da je to ključni posao koji EU obavlja pomažući i podržavajući narod u Mitrovici.

“Pomirenje među zajednicama, na kraju mir, a uz mir dolazi i napredak. Na mene je ostavilo utisak ono što sam videla ovde. Toliko mnogo projekata na mostu oko mosta i takođe dosta infrastrukture koju finansira EU, što je vazno za građane i naglašava važnost dijaloga”, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost je naglasila da se unapred nada i raduje celovitom otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici.

“Dijalog, saradnja i mir mogući su. EU ostaje posvećena razvitku Kosova. Još od 2016. godine počeo je veliki broj projekata, novac je prebačen, videla sam mnogo investicija koje su započete i one prave raziliku - pešačka zona, sportska hala, tržni centar, to su tri veća projekta u Mitrovici”, rekla je Mogerini.

U Kosovskoj Mitrovici u oba dela grada bile su pojačane mere bezbednosti od ranih jutarnji sati, naročito u blizini glavnog ibarskog mosta zbog Mogerinijeve posete. K
osovska policija i Kfor držali su u blokadi prilaze mostu, a pristup je omogućen jedino novinarskim ekipama. 

Mogerini je Kosovsku Mitrovicu posetila nakon Prištine gde je razgovarala sa najvišim kosovskim zvaničnicima.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020