Vesti
Politika

Mogerini: Nema uslova za dijalog dok su na snazi takse Priština

"Dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou", izjavila je Federika Mogerini, odlazeća šefica diplomatije EU.
Mogerini: Nema uslova za dijalog dok su na snazi takse Priština
Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

Federika Mogerini navodi da uprkos upornosti kosovskih institucija da ne odustanu od taksi od 100 odsto, veruje da dijalog Beograda i Prištine i dalje ima šansu.

"Još uvek verujem da je dogovor moguć i da je blizu. Takođe verujem da obe strane razumeju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu", rekla je Mogerinijeva za Radio slobodna Evropa u Poznanju gde se održao samit o zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li će i posle odlaska sa funkcije visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku biti zadužena za pregovore Beograda i Prištine, Mogerini je rekla da hoće, kao i njen naslednik.

"Za to postoji jednostavan razlog - Srbija i Kosovo ucestvuju u dijalogu zbog svoje evropske perspektive i zato je dijalog u rukama Evropske unije i ni u čijim drugim", napomenula je odlazeća šefica diplomatije EU.

Dodaje i da Sjedinjene Države daju veliku podršku dijalogu i da je to jedno od pitanja u kojima je saradnja SAD i EU uvek bila izuzetno važna i pozitivna.

"Ali, ostavljala sam uvek prostor i za druge države da se ukljuce u proces, tu mogu pomenuti Rusiju i Kinu, kao stalne clanice Saveta bezbednosti. Zato što znamo da bilo kakav sporazum do kog može doci u odredenom trenutku, mora imati podršku ne samo Evropske unije i samog regiona, već i međunarodne zajednice", dodala je Mogerini.

Govoreći o skupu u Poznanju navela je da je pre svega cilj obnoviti posvećenost svih ucesnika Berlinskog procesa zapadnom Balkanu.

"Govorimo o ekonomskoj saradnji, investicijama, povezivanju, digitalizaciji, transportu. Postoji spremnost za privredne investicije, ali i politička volja za uspostavljanjem konkretnih projekata u interesu građana. Ali, dozvolite mi da podvucem, ovo nije zamena za perspektivu proširenja. Državama regije, svima njima, potrebno je da znaju njihova buducnost može biti u Evropskoj uniji ukoliko se proces dobro odvija", istakla je odlazeća šefica diplomatije EU.

Govoreći o daljem proširenju EU i najavama da će taj proces biti stavljen u drugi plan, istakla je da će biti velika greška ako članice EU ne donesu odluku o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom u oktobru.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020