Mogerini: Kosovo ostaje politički prioritet za EU

Evropska unija šalje svoju posmatračku misiju da prati prevremene parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6. oktobar, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.

Podeli ovaj članak sa:
  • Federika Mogerini (Foto arhiva Kim)

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je rekla da Kosovo "ostaje politički prioritet" za EU i da slanje misije na izbore potvrdjuje produženo angažovanje i posvećenost EU u podršci demokratskim procesima Kosova, navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica imenovala je Violu fon Kramon-Tobadel, članicu Evropskog parlamenta, za šeficu kosovske posmatračke misije i rekla da je uverena da će misija pod vodjstvom Kramon-Tobadel "doprineti inkluzivnim, verodostojnim i transparentnim izborima".

"Ovi izbori odvijaju se u važnom trenutku za Kosovo kada ono mora da se kreće odlučnije da ostvari napredak na svom evropskom putu, u reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom", rekla je Mogerini.

"Uži tim od devet izbornih stručnjaka EU stigao je u Prištinu 7. septembra i ostaće do kraja izbornog procesa. Kasnije u septembru će im se pridružiti 18 dugoročnih posmatrača koji će biti rasporedjeni širom zemlje, a još kasnije za izbornu nedelju još dodatnih 36 kratkoročnih posmatrača", navodi se u saopštenju.

Šefica posmatračke misije Kramon-Tobadel je izrazila uverenje da je važno da EU nastavi da prati izbore na Kosovu, što je počelo 2009. Ona je izrazila nadu da će posmatračka misija dati važan doprinos izobrima i naporima da se osnaži kosovski izborni proces u budućnosti.

Kako se navodi u saopštenju EU ima dugu istoriju praćenja izbornih procesa na Kosovu i slala je posmatračke misije i prethodnih prilika, poslednje dve 2017. što odražava dugoročnu posvećenost EU i njeno partnerstvo sa Kosovom.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane