Vesti
Politika

Mogerini i Han sa liderima Zapadnog Balkana

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, razgovarala je u Njujorku sa političkim predstavnicima Zapadnog Balkana. Mogerini je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija organizovala neformalnu večeru, kojoj su prisustvovali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.
Mogerini i Han sa liderima Zapadnog Balkana
Federika Mogerini sa liderima Zapadnog Balkana (Foto Twitter/Maja Kocijančič)

„Naša zajednička posvećenost pomoći će svim partnerima Zapadnog Balkana da preduzmu nepovratne korake na putu evropskih integracija stoje čvrsto kao i uvek,“ rekla je Mogerini nakon sastanka.

Ocenila je i da su pitanje naziva Makedonije i dijalog Beograda i Prištine „ključni“ za „razvoj regiona i njegovog evropskog puta“.

Ona je zajedno sa komesarom Johanesom Hanom tokom sastanka naglasila potrebu za „održivim radom na reformama u vezi sa EU i opipljivijom i efikasnijom saradnjom“ – stoji u saopštenju iz kabineta Federike Mogerini.

Sa druge strane, učesnici sastanaka su, dodaje se, „potvrdili svoju snažnu posvećenost napretku procesa integracije u Evropsku uniju kroz ubrzavanje reformi i dalje promovisanje dobrosusedskih odnosa“.

Svoje poruke neki od učesnika sastanaka su podelili i na društvenim mrežama.

Tako je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, naveo da je naglasio da je Kosovo „fokusirano na rešavanje unutrašnjih pitanja i kompletiranje neophodnih reformi“.

„U duhu dobrih odnosa, ostajemo zainteresovani za zaključivanje sporazuma sa Srbijom u optimalnom vremenskom okviru,“ dodao je.

Komesar Johanes Han poručio je: „Iskoristite zamah koji smo kreirali za proširenje u 2018. i učinite evropski napredak nepovratnim.“Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023