Vesti
Politika

Mogerini: Finalizovan tekst dva sporazuma

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavila je nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je finaliziran tekst dva sporazuma.
Mogerini: Finalizovan tekst dva sporazuma
Federika Mogerini (Foto srbijadanas.com)

Federika Mogerini je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, koje su predvodili premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, precizirala da je posle 16 sati završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

“Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut”, konstatovala je Mogerini u saopštenju dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Mogerini je podsetila da je, kao što je bilo dogovoreno prošle nedelje, održana nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na visokom nivou sa premijerima Vučićem i Mustafom u Briselu.

Vučić je prethodno izjavio novinarima, posle završetka razgovora, da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

“Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj tački”, rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

“Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava”, objasnio je Mustafa.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023