Vesti
Politika

Mogerini: Finalizovan tekst dva sporazuma

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavila je nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je finaliziran tekst dva sporazuma.
Mogerini: Finalizovan tekst dva sporazuma
Federika Mogerini (Foto srbijadanas.com)

Federika Mogerini je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, koje su predvodili premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, precizirala da je posle 16 sati završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

“Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut”, konstatovala je Mogerini u saopštenju dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Mogerini je podsetila da je, kao što je bilo dogovoreno prošle nedelje, održana nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na visokom nivou sa premijerima Vučićem i Mustafom u Briselu.

Vučić je prethodno izjavio novinarima, posle završetka razgovora, da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

“Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj tački”, rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

“Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava”, objasnio je Mustafa.Ostale vesti

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022
Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022