Vesti
Politika

Mogerini: Dijalog fundamentalno važan

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici da je pomirenje ključna reč, a da je dijalog na najvišem nivou između Begrada i Prištine veoma važan.
Mogerini: Dijalog fundamentalno važan
Federika Mogerini u Kosovskoj Mitrovici (Foto Beta)

Mogerini je u Kosovskoj Mitrovici obišla radove na glavnom ibarskom mostu, a sa njom se u severnom delu grada susreo gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Dijalog na vrhu, onih koji donose odluke, institucija premijera i predsednika je fundametalno važna stvar i ja želim da zahvalim svima koji su do sada bili uključeni u dijalog, jer nam je to omogućilo da dođemo do važnih odluka i da ih sprovedemo”, rekla je Mogerini.

Ovde sam u Mitrovici da bih prvenstveno posetila most, okolne ulice i uverena sam da se ovaj most obnavlja uz pomoć EU onako kako je napravljen dogovor tokom dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine, rekla je ona.

“Ovaj posao koji radimo na ovom mostu, mostu koji obnavljamo pretvara se iz simbola podela u simbol dijaloga i kontakta među ljudima i to je snaga EU, da se stvori dijalog i razumevanje, na onom mestu gde smo ranije imali sukobe i teškoće”, istakla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je naglasila da je pomirenje ključna reč ovde i da je to ključni posao koji EU obavlja pomažući i podržavajući narod u Mitrovici.

“Pomirenje među zajednicama, na kraju mir, a uz mir dolazi i napredak. Na mene je ostavilo utisak ono što sam videla ovde. Toliko mnogo projekata na mostu oko mosta i takođe dosta infrastrukture koju finansira EU, što je vazno za građane i naglašava važnost dijaloga”, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost je naglasila da se unapred nada i raduje celovitom otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici.

“Dijalog, saradnja i mir mogući su. EU ostaje posvećena razvitku Kosova. Još od 2016. godine počeo je veliki broj projekata, novac je prebačen, videla sam mnogo investicija koje su započete i one prave raziliku pešačka zona, sportska hala, tržni centar, to su tri veća projekta u Mitrovici”, rekla je Mogerini.

U Kosovskoj Mitrovici u oba dela grada bile su pojačane mere bezbednosti od ranih jutarnji sati, naročito u blizini glavnog ibarskog mosta zbog Mogerinijeve posete.

Kosovska policija i Kfor držali su u blokadi prilaze mostu, a pristup je omogućen jedino novinarskim ekipama.

Mogerini je Kosovsku Mitrovicu posetila nakon Prištine gde je razgovarala sa najvišim kosovskim zvaničnicima.Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020