Vesti
Politika

Mnogobrojne čestitke upućene Aljbinu Kurtiju

Lokalni, ali i međunarodni politički predstavnici uputili su čestitke novoizabranom premijeru Aljbinu Kurtiju na formiranju nove kosovske vlade.
Mnogobrojne čestitke upućene Aljbinu Kurtiju
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da novoj administraciji predstoji težak put.

"Čestitke novoj vladi i premijeru Aljbinu Kurtiju. Novoj administraciji predstoji težak put i potrebno je rešiti hitna pitanja, uključujući državni budžet za 2020. godinu, blokirane administrativne odluke i vladavinu prava", naveo je Abot.

Čestitkama se pridružio i ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet.

"Radujem se što ću sarađivati sa svim kosovskim institucijama, drugim strankama i akterima civilnog društva na jačanju pravde i prosperiteta i što ću pomoći Kosovu u izgradnji mirnih odnosa sa svojim susedima", napisao je Kosnet na svom Tviter nalogu.

Predsednik Kosova Hašim Tačai je pozdravio današnje glasanje poslanika Skupštine za izbor nove Vlade.

"Pozivam ih da počnu da rade na ispunjenju obećanja građanima u što kraćem roku, nadoknađujući izgubljene dane i nastavljajući institucionalnu posvećenost u poboljšanju života naših građana", napisao je Tači na Fejsbuk profilu.

Lider DSK Isa Mustafa takođe je uputio čestitke Kurtiju.

"Išli smo polako, s poteškoćama, ali smo stigli do cilja. Očekivanja su velika, kao što su bila i obećanja, ali potrebno je vreme da bi Vlada mogla da funkcioniše normalno. Neće biti lako", naveo je Mustafa.

"Izglasavanje nove Vlade od strane kosovskog parlamenta je dobra vest za sve naše građane", napisoa je bivši premijer Ramuš Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020