Vesti
Politika

MMF protiv povlačenja sredstava iz Penzionog fonda

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda usprotivili su se mogućnosti povlačenja još jednog dela novčanih sredstava iz Trusta. Prema njihovim rečima, to bi ozbiljno opteretilo penzioni sistem.Oaj  stav podržava  i vladajuća partija. Uprkos naporima opozicije, Pokret Samoopredeljenje je rekao da neće dozvoliti da se ugrozi starosna ušteda.

MMF protiv povlačenja sredstava iz Penzionog fonda
Ilustracija (Foto alliance)

"Svrha penzijske štednje je podrška životnom standardu nakon odlaska u penziju. Korišćenje ovih ušteda bi sada značajno oslabilo kupovnu moć budućih penzija, povećavajući verovatnoću da oni neće biti dovoljni da pokriju čak i najosnovnije potrebe potrošnje. Uopšteno gledano, smatramo da su troškovi dozvoljavanja ranog povlačenja sa računa Fonda veći od koristi, posebno kada je Vlada usvojila druge mere podrške za upravljanje uticajem rastućih cena“, rekli su oni.

Kažu da su kritikovali i povlačenje od 10 odsto 2020. godine, upozoravajući da bi to predstavljalo presedan sa negativnim posledicama, što se, kako kažu, sada dešava.

"Omogućavanje ranog povlačenja samo će povećati rashode Vlade. To je zato što će nedostatak privatne penzijske štednje tokom vremena vršiti pritisak na Vladu da poveća osnovnu penziju koja se finansira iz budžeta ili drugih beneficija. S druge strane, to će rezultirati manjkom novca za obrazovanje, zdravstvo i javnu infrastrukturu", rekli su predstavnici MMF-a.

Povlačenje 10 do 30 odsto Trusta predložila je Demokratska partija Kosova.I druge opozicione poslaničke grupe dale su podršku njihovom predlogu izmena Zakona o penzijskim fondovima. Ali uprkos podršci ostatka opozicije, PDK nema dovoljno glasova da usvoji ovaj zakon bez većine.

Trenutno je pred Vladom Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskim fondovima i za njegovo razmatranje izvršna vlast ima još 5 dana. Nakon ovog perioda, nacrt zakona će automatski biti uveden u skupštinsku proceduru.

Ali, čak i da ode u Skupštinu na odobrenje, Pokret Samoopredeljenje je saopštio da su poslanici vlade jednoglasno protiv ovog pitanja.

Ekonomista Visar Vokrri kaže da ne bi trebalo uticati na penzionu štednju.

Prema njegovim rečima, povlačenje 30 odsto neće rešiti probleme visoke inflacije, koje trenutno ima Kosovo, a koji se, kako kaže Vokrri, mogu rešiti fiskalnom politikom.

„Ako pogledamo strukturu obveznika doprinosa i njihove bilanse, vidimo da negde oko 80 odsto uplatilaca ima, recimo, četvrtinu svih doprinosa. Takvom merom rizikujemo da na kraju veliki sloj uplatilaca u budućnosti pretvorimo u društveni teret za Vladu“, rekao je on.

U prethodnoj vladi koju je predvodio bivši premijer Avdulah Hoti, građanima je bilo dozvoljeno da povuku 10 odsto iz Trusta, nakon ekonomskih posledica izazvanih pandemijom kovid-19.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022