Vesti
Politika

Mitrovica: Završen protest, zabeležen incident

Nedaleko od glavnog mosta na Ibru u Južnoj Mitrovici okupilo se nekoliko desetina Albanaca koji nose zastave Velike Albanije i OVK. 
Mitrovica: Završen protest, zabeležen incident
Protest kosovskih Albanaca u Južnoj Mitrovici (Foto Kim)

13:23 - Policija Kosova vrši uviđaj nakon kratke tuče na šetalištu u Severnoj Mitrovici. 

13:01 - Nakon protesta zabeležen je i jedan incident. Dvojica Albanaca su iz južnog, prešla u severni deo grada, pa su na kraju šetališta dobili batine od Srba. Ubrzo se pojavila policija ali su učesnici tuče pobegli. Sve je trajalo vrlo kratko.

12:50 - Deo policijskih snaga se povukao sa lica mesta, a razilaze se i poslednji učesnici protesta u Južnoj Mitrovici. Odlaze i novinarske ekipe. Ipak, nad Mitrovicom nadleće helikopter Kfora.

12:39 - Na mestu skupa u južnom delu grada je još pedesetak ljudi koji fotografišu. Ponovo je omogućen prelazak glavnog mosta, ali metalne ograde nisu uklonjene.

12:36 - Postavljena je metalna ograda. Policija ne dozvoljava građanima prelaz sa juga na sever. Tu je vozilo Karabinjera i dva policijska džipa.

11:50- Na protestu su uglavnom mladi i vrlo mladi ljudi, a organizovan je na poziv albanskog repera. Govornicima na protestu se aplaudira, a rukama pokazuju simbol dvoglavog orla. Atmosfera podseća na performans fudbalskih navijača, što potvrđuje i upravo zapaljena baklja. Skandira se "Kosovo je jedna država", te "Mitrovica, Mitrovica". Međutim, iako se govori o Kosovu i puštaju patriotske pesme, na protestu su vidljive isključivo zastave Republike Albanije. 

Ne izostaju ni pogrdni nazivi za Srbe, "Škije", kao i "Srbijo je.... vam mater", "Kosovo je Albanija". 

Trenutno je mirno, ali je vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije. Nešto kasnije su prisustvo pojačali i Karabinjeri na samom mostu. Tamo je sada nekoliko džipova.

U ovom delu grada nema pripadnika Kfora, ali u blizini sportske hale na jugu Mitrovice stoje pripadnici Kosovske policije u pancirima.

Ovaj protest prati veliki broj novinarskih ekipa.

Podsetimo, ovo okupljanje usledilo je nakon što su prethodnih dana počeli Srbi da se okupljaju u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023