Vesti
Politika

Mitrovica: Park mira ostaje do kompromisa

Park mira na glavnom mostu u Mitrovici neće biti uklonjen do pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja za srpsku i albansku zajednicu u tom gradu, poručili su gradonačelnici severne i južne Mitrovice Goran Rakić i Agim Bahtiri.
Mitrovica: Park mira ostaje do kompromisa
"Park mira" (Foto Kontakt plus radio)

Oni su u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazali da redovno kontaktiraju kako bi se bezbednosna situacija u Mitrovici poboljšala i stvorila pozitivna atmosfera za rešavanje problema na glavnom mostu na reci Ibar.

Rakić naglašava da je pitanje glavnog mosta na Ibru previše ispolitizovano i da zahteva vrlo oprezan pristup svih strana koje su uključene u pronalaženje rešenja.

“Najpre moramo raditi na povratku poverenja na ovom prostoru, poverenja među samim građanima koje je u Kosovskoj Mitrovici odavno izgubljeno. Tek kada se ono vrati, biće mnogo lakše rešiti celokupnu situaciju na terenu”, rekao je Rakić.

Bahtiri je izrazio očekivanje da će, zbog očuvanja mira i stabilnosti u gradu, pitanje “Parka mira” u što skorije vreme biti rešeno.

“Nadam se da će glavni most vrlo brzo biti prohodan za saobraćaj i da će se ovo pitanje rešiti na najbolji mogući način u interesu svih građana Mitrovice. Ne bih sad rekao o kom se tačno datumu radi, ali kažem vam biće uskoro”, kazao je Bahtiri.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020