Vesti
Politika

Miroslav Ivanović povodom navoda Simonsa: Priča ima neku pozadinu

Tri i po godine nakon ubistva Olivera Ivanovića, nekadašnji glavni sudija Euleks-a na Kosovu Malkom Simons otkrio je u kosovskom parlamentu da je od šefa Misije Euleks-a dobio nalog da „pogura slučaj Ivanovića“ (optuži ga za ratni zločin) i da ga spreče da se kandiduje na lokalnim izborima na Kosovu, piše Nova.rs. 
Miroslav Ivanović povodom navoda Simonsa: Priča ima neku pozadinu
Miroslav Ivanović (Foto: Ivan Dinić/Nova S)

Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, kaže za novine „Nova“ da je od jednog novinara nakon ubistva dobio sličnu informaciju – da mu je šef Misije u neformalnom razgovoru rekao da je suđenje Oliveru bilo iskonstruisano.

"Javnost u Srbiji do danas nije saznala ko je naručio i izvršio ubistvo Olivera Ivanovića, a nekadašnji glavni sudija Euleks-a Malkom Simons tri i po godine kasnije praktično tvrdi da je optužnica protiv Ivanovića za ratni zločin, zbog koje je tri godine bio u zatvoru, bila poručena", navodi Nova.rs.

Simons je pred poslanicima u Skupštini Kosova otkrio da se od Euleks-a tražilo da sa političke scene ukloni neke ljude koji su opisani kao „velike ribe“. U tom kontekstu on je govorio i o slučaju Olivera Ivanovića.

Simons je rekao da su želeli da politički eliminišu srpskog političara koji je u to vreme bio "otvoreno protiv vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu".

„Šef Misije me je gurnuo da iznesem slučaj Olivera Ivanovića napred. Jasno mi je rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na sledećim lokalnim izborima na Kosovu“, rekao je Simons, a preneo KoSSev.

Porodica veruje da priča ima pozadinu

Komentarišući navode bivšeg glavnog sudije Euleks-a, Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, za list „Nova“ kaže da je sličnu informaciju dobio od jednog novinara iz medijske kuće koji je u jednom momentu bio u poseti šefu Misije Euleks-a.

„Došla mi je ta informacija posredno preko jednog od vaših kolega iz novinske kuće koji je u jednom momentu bio u poseti šefu misije Euleks-a i interesovao se upravo na tu temu. Na to je dobio odgovor da je u pitanju iskonstruisana stvar misleći pritom na suđenje Oliveru. To nije bio formalni deo intervjua i taj razgovor se vodio nakon Oliverovog ubistva“, ističe on.

Miroslav Ivanović kaže da mu iskaz sudije Simonsa deluje kao nešto što ovog momenta treba da se istakne.

„Sve to potvrđuje one naše tvrdnje da je cela stvar iskonstruisana i da je cela ta priča o Oliveru i tada imala političku pozadinu, da je Oliver trebalo da se spreči, zaustavi u njegovoj kandidaturi za gradonačelnika i da Oliver kao politički lider u tim trenucima nije odgovarao, da su postojala neka druga razmišljanja. Interesantan deo ove sada priče je da on to govori na Kosovu i to u okruženju vrhunskih kosovskih političara“, dodaje on.

Upitan zašto se to sada radi i zašto pred kosovskim političarima, on kaže da ne zna, ali da veruje da to ima neku pozadinu.

„Nisam sklon da verujem da se radi o humanom stavu i potrebi za istinom… Očigledno da iza toga nešto stoji, ali kakav se splet stvari odigrava u zadnje vreme, mislim da neće dugo potrajati i da ćemo biti svesni svega toga o čemu se radi“, ističe Miroslav Ivanović.

Euleks tvrdi da Simons ne govori istinu

Navode Malkoma Simonsa, koji je u svom iskazu pričao i o presudama bivšim liderima OVK i tvrdnjama da je Misija srpskim tužiocima dostavila dokumenta u vezi sa slučajevima ratnih zločina, demantovao je Euleks, tvrdeći da se radi o „skupu loše zamišljenih i nepotkrepljenih neistina i ličnih mišljenja Simonsa“.

„Znajući da ne može da bude tužen za klevetu, pošto je izjava Simonsa pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije, on je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija koje se odnose na prekršaje koji su se navodno dogodili dok je radio za Euleks i koje imaju za cilj da služe konkretnim skrivenim motivima i interesima“, poručili su iz Euleks-a.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021