Vesti
Politika

"Mir, stabilnost i dijalog"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok razgovarao o svim ključnim pitanjima, među kojima pitanje Kosova, te da su zaključili da probleme Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, zbog čega se, poručio je, Beograd uvek odaziva pozivu na dijalog u Briselu.
Vučić i Berbok (Foto Tanjug)

"Beograd je posvećen dijalogu i uvek ne samo da se odazivao, već čini mi se na najbolji i najkonstruktuvniji način doprinosimo napretku tog procesa, kada postoji volja na svim stranama", rekao je Vučić.

Dodao je da se razgovaralo o svim važnim temama u Evropi i svetu o Ukrajini i odluci Srbije u GS UN, te da je pokušao da objasni poziciju Srbije, a Berbokovoj je zahvalan, što je želela da ga sasluša.

"Za nas je Nemačka najavažniji partner i po pitanju EU intergacija, ekonomsoke saradnje. I kada to saberete Nemačka nam je ključni politički partner. Na našu žalost po određenim pitanjuma u okruženju imamo drugačije stavove. Čuo sam šta ona misli i mogao da iz prve ruke saznam kakvi su njihovi stavovi i danas odlično razumem nemačku poziciju", rekao je Vučić.

Ponovio je da će Srbija dati sve od sebe da dalje unapređuje odnose sa Nemačkom.

"Verujemo da će nam nemački partneri omogućiti prostor da na tom planu možemo da radimo, a bićemo uvek srećni da se ponovo sretnemo, da razgovaramo i verujem da ćemo u nekim sledećim susretima moći da se pohvalimo boljim i većim rezultatima saradnje", rekao je Vučić.

"Potreban vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine"

Berbok je poručila da je potreban vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

"Nemačka želi doprineti da se posle izbora sastanu vlade Beograda i Prištine i preduzmu konkretne korake za postizanje sveobuhvatnog sporazuma", najavila je ona.

Ističe da je bitno suprotstaviti se i ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH, jer je to pretnja po stabilnost regiona.

"Stabilnost i demokratija su osnovni uslovi za ekonomski razvoj. Na tome želimo da radimo zajedno", podvukla je ona.

Poručila je da Nemačka želi da da svoj doprinos na razvoju Zapadnog Balkana.

Podsetila je da u okviru Berlinskog procesa postoji četiri spremna sporazuma koja treba da se usvoje.

Naglasila je da Zapadni Balkan ostaje ključni prioritet Nemačke i da Berlin želi da Srbija postane punopravni član EU.

"Ubeđeni smo da građani Srbije imaju isto pravo na život u slobodi, bezbednosti, miru, u našem zajedničkom domu Evropi. Zato su potrebne reforme pre svega u oblasti vladavine prava, gde ćemo Srbiju podržati snažno. Moja poruka u Sarajevu, Prištini i sada u Beogradu je da će Nemačka pokazati snažniju prisutnost na Zapadnom Balkanu", rekla je ona.

Ukazala je da je s tim u vezi uspostavljena funkcija specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan, koju je preuzeo Manuel Saracin.

"On će biti moje oko i uvo u regionu, pobrinuće se da Zapadni Balkan dobije u narednom periodu svu našu pažnju", rekla je ona.

Poručila je da dve zemlje imaju i dobru bilateralnu saradnju, na čime daljem razvoju će raditi.Ostale vesti

Svečlja: Na usluzi sam svakom građaninu Kosova, Srbi nisu “treća lica”
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), saopštio je da je juče boravio na severu Kosova i poručio da je na usluzi svim građanima, bez obzira na etničku i političku pripadnost.
  • 14.08.2022
Haradinaj: Kurti je prevarant, želi sporazum o nenapadanju sa Srbijom
Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je prevarantom premijera Kosova Aljbina Kurtija i optužio da na sastanku koji će biti održan u Briselu 18. avgusta želi da postigne sporazum o nenapadanju sa Srbijom.
  • 14.08.2022
EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022