Vesti
Politika

Ministri o turizmu u regionu

Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizovaće sutra u Tirani ministarsku konferenciju o razvoju turizma na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da je pre pandemije 15 odsto bruto domaćeg proizvoda regiona činila ta grana privrede.
Ministri o turizmu u regionu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Pre pandemije turizam je sa 15 odsto doprinosio BDP regiona, imao pola miliona zaposlenih i brojne pozitivne učinke koji su se prelivali na različite društveno-ekonomske oblasti.

Više od 12 miliona ljudi je 2019. godine godine posetilo Zapadni Balkan, što je regionu donelo dobit od 7,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Postpandemijski period u leto 2021. godine pokazuje ukupni oporavak turističkih poseta od 70 odsto u odnosu na 2019, dok putovanja u regionu Zapadnog Balkana pokazuju oporavak od 92 odsto u odnosu na predpandemijsku 2019, što znači da region Zapadnog Balkana ima jednu od najbrže rastućih stopa oporavka.

Skup će otvoriti generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, ministarka turizma i okoline Albanije Mirela Kumbaro, gradonačelnik Tirane Erion Veljiaj i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Albaniji Aleksis Hupin.

Na skupu učestvuju i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministrka trgovine i industrije Kosova Rozeta Hajdari i generalna direktorka u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Aleksandra Gardaševic-Slavuljica.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022