Vesti
Politika

Ministri o turizmu u regionu

Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizovaće sutra u Tirani ministarsku konferenciju o razvoju turizma na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da je pre pandemije 15 odsto bruto domaćeg proizvoda regiona činila ta grana privrede.
Ministri o turizmu u regionu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Pre pandemije turizam je sa 15 odsto doprinosio BDP regiona, imao pola miliona zaposlenih i brojne pozitivne učinke koji su se prelivali na različite društveno-ekonomske oblasti.

Više od 12 miliona ljudi je 2019. godine godine posetilo Zapadni Balkan, što je regionu donelo dobit od 7,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Postpandemijski period u leto 2021. godine pokazuje ukupni oporavak turističkih poseta od 70 odsto u odnosu na 2019, dok putovanja u regionu Zapadnog Balkana pokazuju oporavak od 92 odsto u odnosu na predpandemijsku 2019, što znači da region Zapadnog Balkana ima jednu od najbrže rastućih stopa oporavka.

Skup će otvoriti generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, ministarka turizma i okoline Albanije Mirela Kumbaro, gradonačelnik Tirane Erion Veljiaj i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Albaniji Aleksis Hupin.

Na skupu učestvuju i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministrka trgovine i industrije Kosova Rozeta Hajdari i generalna direktorka u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Aleksandra Gardaševic-Slavuljica.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022