Vesti
Politika

Ministarstvo za povratak raspisalo više projekata za pomoć građanima

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio je na konferenciji za medije da ovo ministarstvo od 6. febraura otvara dva poziva: prvi za izgradnju kuća za porodice kojima je neophodna, a drugi za renoviranje objekata i kuća. Osim izgradnje i renoviranja, ova institucija će zajednicama pomoći i dodelom nasmeštaja, bele tehnike, električnih uređaja, prehrambenih i higijenskih paketa ali i dodelom grantova do 5.000 evra.

Ministarstvo za povratak raspisalo više projekata za pomoć građanima
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić (Foto Kim)

Osim izgradnje kuća i renoviranja objekata, ovo ministarstvo otvara pozive i u drugih pet kategorija koje se odnose na: snabdevanje građavinskim materijalom, za koji će poziv biti otvoren od 6. do 17. februara.

"Tu spadaju i dodela nameštaja. Bele tehnike, električnih aparata, dodela kućnih paketa i zadnji za projekte podrške do pet hiljada evra, za medije, kulturu, sport. Prvi put ministarstvo raspisuje ovakve projekte, aplikacije se dostavljaju lično a mogu se pronaći na stranici ministarstva", kazao je Rašić i dodao:

"Molim sve aplikante i da vi dobro prenesete moje reči. Ovo je od tačke nula. Svi koji apliciraju će biti deo data baze. Mi smo svesti da nećemo moći da ispunimo sva očekivanja, očekujem mnogo prijava. Onima kojima ne budemo napravili kuću ili dali nameštaj biće na listi za ubuduće. Ja znam da nećemo moći da zadovoljimo sve. Imamo dva miliona evra na raspolaganju, ali će ta podrška ubuduće da bude veća".

"Preporučujemo fizičko apliciranje ovde kod nas, obrasce ćete moći podići na stranici Ministarstva za zajednice i povratak, takođe i na elektronskoj platformi eKosova i da lično donesete obrazac ovde arhivi", rekao je Rašić.

Naveo je da će sve dosad predate aplikacije biti proglašene zastarelima.

"Različiti zahtevi su bili tu odavno, čak imamo neke iz 2014. i 2015. godine. Poslednje ažuriranje podataka je bilo 2018. godine i kada smo sve to sračunali došlo je do toga da Bog živi nije mogao da se snađe u toj dokumentaciji koja je samo bila šturo nagomilana".

Rašić je pozvao sve koji planiraju da se prijave da poštuju vremenske okvire.

"Podrška u paketima hrane počeće krajem marta ili početkom aprila. Naše namere su ljudske. Nadam se da će ovim početi jedno novo poglavlje za poverenje među nama", rekao je ministar za zajednice i povratak.

Napominje da je povratnicima potrebna pomoć u razvoju i uključivanje u institucije Kosova.

"Mi ozbiljno radimo na organizovanju jednog projekta koji će se zvati `Kuća prijateljstva` srpsko-albanskog, na taj način želim da vam pokažem da mi predstavnici insitucijama smatramo da suživot nema alternativu", kazao je Rašić koji nije hteo da odgovori gde će se ta kuća nalaziti.

Naglasio je da budžet Ministarstva za zajednice i povratak iznosi 4,2 miliona evra, te da je to najmanji budžet ministarstva u Vladi Kosova. 



Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023