Vesti
Politika

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova traži od zemalja članica EU mere protiv Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je u pismu zemljama Evropske unije (EU) tražilo da preduzmu mere protiv Srbije koja, kako je navedeno, stalno pokušava da destabilizuje sever Kosova, u poslednje vreme i postavljanjem barikada.
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova traži od zemalja članica EU mere protiv Srbije
Barikade u Severnoj Mitrovici (Foto Kim)

U pismu na tri stranice, u koje je uvid imala agencija Telegrafi.com koja je to večeras objavila, iznose se hronologija i podaci o tome šta se dešavalo na severu Kosova.

"U najboljem slučaju, Srbija namerno pokušava da destabilizuje Kosovo kako bi sprečila napredak dijaloga, posebno u kontekstu novopredloženog plana EU (koji podržavaju Francuska i Nemačka) za normalizaciju odnosa", piše u pismu.

"U najgorem slučaju, namerna eskalacija i instrumentalizacija kriminalnih grupa koje podsećaju na način rada Srbije za započinjanje ratova 1990-ih je zaista loš predznak i materijalizacija onoga što ratni režim u Beogradu godinama trubi", smatraju u tom ministarstvu.

Dalje se u dokumentu Ministarstva spoljnih poslova Kosova navode detalji od 10. decembra, kada su, kako se kaže, "srpske kriminalne grupe postavile barikade na ulicama severnih opština", do poslednjih napada na novinare koji su izveštavali sa severa.

"Srbija 10. decembra nalaže kriminalnim grupama na severu Kosova da postave barikade, što je sada uobičajena mera kad god Beograd želi da poveća tenzije na Kosovu. Ono što je ovoga puta drugačije je to što se predsednik Srbije Vučić više ne pretvara da ne stoji iza njih. On ne samo da otvoreno priznaje da kontroliše barikade, već ih sada legitimizuje i koristi kao političko oruđe za destabilizaciju", piše u pismu.

U pismu se pominju i napad "šok-bombom" na pripadnike EULEKS-a, zahtev Srbije za raspoređivanje srpskih trupa na Kosovu, "što jezivo podseća na rusku taktiku invazije na suverenu državu (Ukrajinu) pod izgovorom da štiti njihovu ’ugroženu zajednicu’".

Ministarstvo kaže da vlasti Kosova namerno još nisu krenule u demontažu barikada da ne bi podizale tenzije, već su tražile podršku misije KFOR.

U pismu se pominju i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od pre nekoliko godina, te i ona da je "Milošević bio veliki lider".

Takođe se hornološki pominju svi dogadjaji u Beogradu koji se odnose na Kosovo.

"Srpski politički lideri godinama neguju osećaj netrpeljivosti i mržnje prema kosovskim Albancima - od aktuelnog ministra spoljnih poslova Dačića koji javno preti građanima Srbije koji otkrivaju informacije o masovnim grobnicama Albanaca ubijenih tokom rata, do samog Vučića koji je Miloševića pozdravio kao ’velikog vođu koji je imao najbolje namere, ali su naši rezultati bili loši’".

Ministarstvo podseća i na izjavu Vučića koji je, "dok su srpske snage sprovodile genocid u Srebrenici, rekao: ’Za svakog ubijenog Srbina ubićemo 100 muslimana’".

U pismu Ministarstvo spoljnih poslova Kosova pominje i zadržavanje srpske političarke Rade Trajković koja je zaustavljena na granici Kosova i Srbije više od 20 sati, bez pristupa vodi, hrani i osnovnim lekovima.

"Dana 18. decembra, kriminalne grupe iz Srbije protestuju i pokušavaju da napadnu srpsko-kosovsku granicu, sa maskiranim pojedincima sa obeležjima ’Vagnera’ (ruske paravojne organizacije) na čelu s Damjanom Kneževićem, novim očiglednim vođom ’Vagnera’ u Srbiji. Misija KFOR-a pod upravom NATO-a, koja se nalazi na granici Kosova, potvrdila je prisustvo kriminalnih grupa na granici", navodi se u pismu.

U pismmu se, između ostalog, govori i o pucanju vatrenim oružjem na pripadnike letonskih pripadnika KFOR-a koji deluju na Kosovu.

"Što je još gore, odmah nakon napada, srpski mediji pod kontrolom Vučića počeli su da izveštavaju da je kosovska policija ta koja je otvorila vatru na građane Srbe, pokušavajući da dodatno rasplamsa tenzije i podstakne oružane sukobe na severu. Vučić se odmah sastaje sa svojim oružanim snagama i šalje načelnika Generalštaba na granicu sa Kosovom", piše u pismu Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova zemljama EU.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023