Vesti
Politika

Ministarstvo finansija traži hitnu akciju Skupštine Kosova po pitanju budžeta

Ministarstvo finansija upozorilo je da će, u slučaju da nova kosovska vlada i parlament ne odobre novi Zakon o budžetu, sve isplate i sve ostale budžetske obaveze biti prekinute 28. februara, odnosno 31. marta.
Ministarstvo finansija traži hitnu akciju Skupštine Kosova po pitanju budžeta
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"U situaciji kada novi Zakon o budžetu nije odobren od nove vlade i skupštine, sve isplate, uključujući plate bezbednosnih agencija i državnih službi, penzije i druge vrste socijalne pomoći, kao i sve ostale budžetske obaveze ukinuće se 28. februara, odnosno 31. marta i trezor Kosova će dozvoliti plaćanja po javnom dugu koja mogu da se izvrše do roka plaćanja, u skladu sa Zakonom o budžetu, član 24. stav 3", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo je istaklo da nakon 31. marta nijedna budžetska organizacija ili drugi javni organ, neće moći da odobri bilo kakve troškove ili isplate do usvajanja novog Zakona o budžetu.

Takođe, Ministarstvo je poručilo da odgovornost ostaje na institucijama koje su rezultat izbora 2019. godine, da omoguće formiranje organa skupštine i vlade za rešavanje problema budžeta i nacrta budžeta za 2020. godinu, što hitnije.

 Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020