Vesti
Politika

Ministarstvo finansija traži hitnu akciju Skupštine Kosova po pitanju budžeta

Ministarstvo finansija upozorilo je da će, u slučaju da nova kosovska vlada i parlament ne odobre novi Zakon o budžetu, sve isplate i sve ostale budžetske obaveze biti prekinute 28. februara, odnosno 31. marta.
Ministarstvo finansija traži hitnu akciju Skupštine Kosova po pitanju budžeta
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"U situaciji kada novi Zakon o budžetu nije odobren od nove vlade i skupštine, sve isplate, uključujući plate bezbednosnih agencija i državnih službi, penzije i druge vrste socijalne pomoći, kao i sve ostale budžetske obaveze ukinuće se 28. februara, odnosno 31. marta i trezor Kosova će dozvoliti plaćanja po javnom dugu koja mogu da se izvrše do roka plaćanja, u skladu sa Zakonom o budžetu, član 24. stav 3", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo je istaklo da nakon 31. marta nijedna budžetska organizacija ili drugi javni organ, neće moći da odobri bilo kakve troškove ili isplate do usvajanja novog Zakona o budžetu.

Takođe, Ministarstvo je poručilo da odgovornost ostaje na institucijama koje su rezultat izbora 2019. godine, da omoguće formiranje organa skupštine i vlade za rešavanje problema budžeta i nacrta budžeta za 2020. godinu, što hitnije.

 Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020