Vesti
Politika

Ministarka pravde Srbije: Ekstremističke grupe pokušale da destabilizuju našu zemlju

Juče su ekstremističke grupe na skupu ispred Predsedništva (Srbije), pozivanjem i podsticanjem da se silom promeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi i predstavnici tih organa, pokušale da destabilizuju našu zemlju, izjavila je ministarka pravde Maja Popović.
Ministarka pravde Srbije: Ekstremističke grupe pokušale da destabilizuju našu zemlju
Ministarka pravde Srbije Maja Popović (Foto Aleksandar Barda/FoNet)

"Republika Srbija je jaka i stabilna država, sposobna da spreči svaki ekstremizam i sačuva svoj integritet i ustavni poredak. Nadležni organi odlučno, efikasno i odgovorno rade svoj posao, kako bi zaštitili mir i sigurnost građana", rekla je Popović, a prenosi Ministarstvo pravde u saopštenju.

Dodaje se da će svi oni koji su juče pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja i vršili druga krivična dela i prekršaje biti adekvatno procesuirani, u skladu sa zakonima Republike Srbije.

"Nijedna ektremistička grupa, bez obzira na pomoć iz inostranstva, nije jača od države", zaključila je Popović.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da pozdravlja profesionalno i zakonito postupanje svih pripadnika policije tokom protesta desničara ispred Predsedništva Srbije, gde su, kako se navodi u saopštenju, zabeležena ozbiljna kršenja zakona od strane pojedinih učesnika okupljanja.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023