Vesti
Politika

Ministar kosovske policije podneo ostavku

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, saopštila je Alijansa novo Kosovo, čiji je kadar Sefaj.
Ministar kosovske policije podneo ostavku
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je on u pismu ostavke detaljno informisao premijera Kosova Ramuša Haradinaja o procesu deportacije šest turskih državljana u Tursku i o svom uključivanju u ostvarivanju zakona u tom procesu.

Prema saopštenju, Sefaj nije bio faktor odlučivanja i samo je primenio zakon u vezi sa zahtevom Kosovske obaveštajne agencije (KOA), institucije koja je po Ustavu procenila da turski državljani predstavljaju opasnost po bezbednost Kosova.

"Ministar Sefaj nije znao šta predstavljaju te ličnosti, već je samo primenio zakon koji se aktivira u slučajevima kada KOA oceni da se dovodi u pitanje bezbednost države Kosovo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je KOA zakonom obavezna da izveštava premijera o tom procesu i da treba rasvetliti da li se to dogodilo ili nije.

"Alijansa novo Kosovo visoko ceni rad i angažovanje Sefaja na primeni zakona i zaštitu Ustava Republike Kosovo, kako u slučaju pritvaranje i proterivanja (direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM) Marka Đurića koji je protivzakonito ušao na teritoriju Kosova, tako i u mnogim drugim slučajevima gde je pokazao visoku institucionalnu odgovornost i poštovanje prema svojoj državi", navodi se u saopštenju.

Istovremeno prištinski mediji javljaju da je predsednik Kosova Hašim Tači smenu direktora KOA uslovio i ostavkama zamenika direktora i glavnog inspektora KOA.

Tači odlučno protiv smene šefa tajne službe

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači čvrst je u stavu da direktor kosovske tajne službe Driton Gaši ne treba da bude smenjen.

Ostavku Gašija zatražio je ranije kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog umešanosti šefa kosovske obaveštajne službe u slučaj tajnog hapšenja i deportacije šest turskih državljana na Kosovu, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa u egzilu Fetulah Gulen.

Tači je, kako prenosi Indeks onlajn, čvrsto odlučio da će, ukoliko Gaši bude smenjen, on otpustiti nekoliko osoba.

"Ako Gaši bude smenjen, onda će ostavku morati da podnesu i zamenik direktora Latif Merovci, glavni inspektor Škelzen Šipjani", rekao je neimenovani izvor prištinskom portalu.

Portal istovremeno ukazuje da odluka o smeni direktora kosovske obaveštajne agencije ne može da bude uvažena bez Tačijevog potpisa.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023