Vesti
Politika

Milosavljević: Ustavni sud daje smernice

Ukoliko se ispostavi da Isa Mustafa nije legalano izabran za predsednika parlamenta, Ustavni sud će dati dalje smernice, kaže poslanik Saša Milosavljević.

Milosavljević: Ustavni sud daje smernice
Saša Milosavljević (Foto Kim arhiva)

Na zahtev DPK, Ustavni sud Kosova održaće sutra javnu sednicu na kojoj će dati mišljenje o tome da li je izbor Ise Mustafe za predsednika Skupštine Kosova bio legalan.

Prema ranijim najavama, Ustavni sud bi trebalo da oceni i tok sednice kosovskog parlamenta održane 17. jula.

Jedan od poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, Saša Milosavljević za Kim objašnjava da će u slučaju da Sud odluči da predsednik Skupštine nije izabran po kosovskom Ustavu dati smernice za izbor novog predsednika.

„Bitno je da je Skupština konstituisana i da su mandati verifikovani. Sud bi mogao samo da donese odluku da li je po Ustavu izabran predsednik Skupštine ili nije. Ukoliko bude doneta odluka da predsednik nije izabran po Ustavu onda će oni dati tačanu proceduru u kom pravcu treba da se kreće naredna sednica Skupštine i po kojim pravilima treba da se izabere predsednik“, kazao je Milosavljević.

Govoreći o očekivanja oko formiranja Vlade, Milosavljević kaže da poslanici sa ove liste još uvek nisu razgovarali sa kim će u novu vladu, ističući da će o tome odlučiti nakon mišljenja Ustavnog suda.

Odluka će, prema rečima Milosavljevića zavisiti i od toga koliko su predstavnici albanskih partija „spremni da usliše i ispoštuju zahteve srpskih poslanika u kosovskoj Skupštini“.

 Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023