Vesti
Politika

Milosavljević: Sebičnost albanskih političara

Poslanik u Skupštini Kosova Saša Milosavljević smatra da su predstavnici vodećih albanskih partija pokazali sebičnost odugovlačenjem u traženju rešenja za izlazak iz institucionalne krize.
Milosavljević: Sebičnost albanskih političara
Saša Milosavljević (Foto Kim)

Milosavljević je rekao da se Kosovo trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji i smatra da će se politička kriza osećati i nakon konstituisanja Skupštine.
 
“Smatram da su ovoj situaciji političari i predizbornog i postizbornog bloka pokazali svoju sebičnost. Ova situacija najviše smeta građanima na Kosovu. Sednica skupštine ne bi ni trebalo da se održava ukoliko se ne nađe rešenje. Dok se sve ne razjasni, ne bi bilo dobro da se zakaže naredna sednica”, rekao je Milosavljević.
 
Poslanica Jasmina Živković kazala je da blokada institucija predugo traje i da ovakva situacija ima veliki uticaj na primenu Briselskog sporazuma.

„Svi znamo da ovaj sporazum treba da vodi ka stabilnosti i poboljšanju uslova života građana, a pre svega srpske zajednice na Kosovu. Sve je ovo zaustavilo taj proces i predugo traje. Mi smo za to da se ova situacija reši i spremni smo na one uslove koji su prihvatljivi za srpsku zajednicu“, istakla je Živkovićeva.

Ona je dodala da srpski poslanici žele da se rešenje ponađe što je pre moguće i da se očekuje pokazivanje političke ozbiljnosti na Kosovu.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020