Vesti
Politika

Milivojević: Novi amasadori SAD donose veći pritisak na Srbiju

Novi ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer je prvi od velike trojke novih ambasadora SAD koji treba da dođu u region, tačnije u Beograd i Sarajevo, a njihova strategija biće rešavanje nedovršenih poslova na KiM i BiH, tačnije insistiranje na centralizaciji BiH i pritisak na Srbiju da prizna takozvano Kosovo, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.
 • 10.01.2022
 • 21:38 h
 • Politika
 • izvor: Tanjug, Radio Mitrovica sever
 • komentara:
 • pregleda: 273
Milivojević: Novi amasadori SAD donose veći pritisak na Srbiju
Zoran Milivojević (Foto Medija Centar Beograd)

Kako Milivojević navodi, to je spoljnopolitička strategija demokratske administracije na čelu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

“Oko BiH već imamo dinamiku, a ja očekujem da ćemo ove godine imati i dinamiku oko KiM. Prema tome, dolazak novog ambasadora u Prištinu je početak realizacije te strategije koju je osmislila nova administracja i novi sastav u Stejt departmentu, a to je sasvim sigurno i novi pritisak na Srbiju da se to pitanje reši i da se reši u duhu onoga što je predsednik Bajden najavio posle preuzimanja dužnosti u svojim čestitkama gde je govorio o međusobnom priznanju”, rekao je Milivojević.

Ističe da će to biti osnova nove američke stategije i nju će, kako kaže, promovisti novi amasador u Prištini, kao i novi amasador u Beogradu Kristofer Hil.

Navodi da će za Ameriku biti ključne tri stvari, a prva je da se dražavnost takozvanog Kosova zaokruži i da se uspostave nove granice na Balkanu, odnosno Srbija bez KiM.

Druga stvar je da se zaustavi ili suprostavi uticaju Rusije i Kine.

Poslednja stvar je, kaže Milivojević, da se realizuje koncept proširenja NATO i na Kosovu i da se zaokruži strategija da ceo region uđe u “zapadnu sferu interesa”, a da taj proces bude zaokružen preko evroatlantskih integracija.

“Ambasadori Hovenijer i Hil će imati isti zadatak i mislim da će direktno koordinirati i sasvim sigurno da će koordinirati sa Briselom”, smatra Milivojević. Kada je, kako kaže, Evropa u pitanju, u ovom periodu ona će, smatra, biti u drugom planu zbog dešavanja u Briselu i Parizu.

On smatra da ostaje da se vidi kako će funkcionisati nova vlada u Berlinu i da li će Nemačka zadržati vodeću poziciju u EU, ali ostaje da se vidi i kakav će biti rezultat izbora u Francuskoj, odnosno da li će Emanuel Makron dobiti novi mandat.

Milivojević ističe da od toga zavisi da li će se koncept koji imaju SAD poklopiti sa Berlinom i Parizom, a ako se, kako kaže, poklopi, onda možemo očekivati veći pritasak na Srbiju da se kosovsko pitanje reši.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
 • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
 • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

 • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
 • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
 • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
 • 17.08.2022