Vesti
Politika

Milivojević: Novi amasadori SAD donose veći pritisak na Srbiju

Novi ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer je prvi od velike trojke novih ambasadora SAD koji treba da dođu u region, tačnije u Beograd i Sarajevo, a njihova strategija biće rešavanje nedovršenih poslova na KiM i BiH, tačnije insistiranje na centralizaciji BiH i pritisak na Srbiju da prizna takozvano Kosovo, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.
 • 10.01.2022
 • 21:38 h
 • Politika
 • izvor: Tanjug, Radio Mitrovica sever
 • komentara:
 • pregleda: 119
Milivojević: Novi amasadori SAD donose veći pritisak na Srbiju
Zoran Milivojević (Foto Medija Centar Beograd)

Kako Milivojević navodi, to je spoljnopolitička strategija demokratske administracije na čelu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

“Oko BiH već imamo dinamiku, a ja očekujem da ćemo ove godine imati i dinamiku oko KiM. Prema tome, dolazak novog ambasadora u Prištinu je početak realizacije te strategije koju je osmislila nova administracja i novi sastav u Stejt departmentu, a to je sasvim sigurno i novi pritisak na Srbiju da se to pitanje reši i da se reši u duhu onoga što je predsednik Bajden najavio posle preuzimanja dužnosti u svojim čestitkama gde je govorio o međusobnom priznanju”, rekao je Milivojević.

Ističe da će to biti osnova nove američke stategije i nju će, kako kaže, promovisti novi amasador u Prištini, kao i novi amasador u Beogradu Kristofer Hil.

Navodi da će za Ameriku biti ključne tri stvari, a prva je da se dražavnost takozvanog Kosova zaokruži i da se uspostave nove granice na Balkanu, odnosno Srbija bez KiM.

Druga stvar je da se zaustavi ili suprostavi uticaju Rusije i Kine.

Poslednja stvar je, kaže Milivojević, da se realizuje koncept proširenja NATO i na Kosovu i da se zaokruži strategija da ceo region uđe u “zapadnu sferu interesa”, a da taj proces bude zaokružen preko evroatlantskih integracija.

“Ambasadori Hovenijer i Hil će imati isti zadatak i mislim da će direktno koordinirati i sasvim sigurno da će koordinirati sa Briselom”, smatra Milivojević. Kada je, kako kaže, Evropa u pitanju, u ovom periodu ona će, smatra, biti u drugom planu zbog dešavanja u Briselu i Parizu.

On smatra da ostaje da se vidi kako će funkcionisati nova vlada u Berlinu i da li će Nemačka zadržati vodeću poziciju u EU, ali ostaje da se vidi i kakav će biti rezultat izbora u Francuskoj, odnosno da li će Emanuel Makron dobiti novi mandat.

Milivojević ističe da od toga zavisi da li će se koncept koji imaju SAD poklopiti sa Berlinom i Parizom, a ako se, kako kaže, poklopi, onda možemo očekivati veći pritasak na Srbiju da se kosovsko pitanje reši.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
 • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
 • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
 • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
 • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
 • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
 • 20.01.2022