Vesti
Politika

Milićević: “Non pejper” želja pojedinca da ponudi model za rešenje

Poslednjih nedelja pojavila su se dva “non pejpera” u kojima se navode modeli za rešavanje kosovskog pitanja. Prvi se vezuje za Janeza Janšu, a drugi je navodno nemačko-francuski dokument. “Šta god i ko god da stoji iza tih “non pejpera” jasna je suština da oni upućuju na neke postupke u rešavanju nedoumica o tome šta je Kosovo za Srbiju, odnosno šta je Kosovo sa sadašnje uslove i za političku elitu”, kaže Miodrag Milićević iz “Aktiva”.
Milićević: “Non pejper” želja pojedinca da ponudi model za rešenje
Miodrag Milićević (Foto Kim)

Milićević ističe da u zvaničnim pregovorima trenutno ne postoji nijedan konkretan model koji može da uputi na postizanje sveobuhvatnog sporazuma, te da veruje da je ovaj “non pejper” želja nekog pojedinca da pokaže svoj model koji bi mogao da se razmatra.

“Ono što se predlaže, konkretno upućuje na promenu postojećih granica i ponovo redefinisanje unutar prostora bivše Jugoslavije ili na prostoru zapadnog Balkana. To je krajnje opasno jer to znači ponovno otvaranje određenih žarišta, pitanja procesa razgraničenja koje je donekle negde utvrđeno. A to je nama znano da svaka promena granice na Balkanu dolazi sa novim sukobima, novim tenzijama”, kazao je on za RTV Kim.

Ističe da je ovo pokušaj da se na neki način podstaknu pregovaračke strane da razmotre druge modele i ili poredlože nešto što bi nekad moglo biti prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu.

Milićević kaže da ne može da nasluti ko je autor novog “non pejpera”. “Krajnje nebitno u tom kontekstu ko je izradio takav papir, a takvi papiri nisu nikakva novost u diplomatskom svetu. Nude ponekad čak i praktične savete kako možete da rešite određena otvorena pitanja koja se decenijama ne rešavaju ili naprosto postoje određene političke prepreke koje sprečavaju dugogodišnja rešenja određenih sporova”, kaže Milićević za RTV Kim.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021