Vesti
Politika

Milićević: “Non pejper” želja pojedinca da ponudi model za rešenje

Poslednjih nedelja pojavila su se dva “non pejpera” u kojima se navode modeli za rešavanje kosovskog pitanja. Prvi se vezuje za Janeza Janšu, a drugi je navodno nemačko-francuski dokument. “Šta god i ko god da stoji iza tih “non pejpera” jasna je suština da oni upućuju na neke postupke u rešavanju nedoumica o tome šta je Kosovo za Srbiju, odnosno šta je Kosovo sa sadašnje uslove i za političku elitu”, kaže Miodrag Milićević iz “Aktiva”.
Milićević: “Non pejper” želja pojedinca da ponudi model za rešenje
Miodrag Milićević (Foto Kim)

Milićević ističe da u zvaničnim pregovorima trenutno ne postoji nijedan konkretan model koji može da uputi na postizanje sveobuhvatnog sporazuma, te da veruje da je ovaj “non pejper” želja nekog pojedinca da pokaže svoj model koji bi mogao da se razmatra.

“Ono što se predlaže, konkretno upućuje na promenu postojećih granica i ponovo redefinisanje unutar prostora bivše Jugoslavije ili na prostoru zapadnog Balkana. To je krajnje opasno jer to znači ponovno otvaranje određenih žarišta, pitanja procesa razgraničenja koje je donekle negde utvrđeno. A to je nama znano da svaka promena granice na Balkanu dolazi sa novim sukobima, novim tenzijama”, kazao je on za RTV Kim.

Ističe da je ovo pokušaj da se na neki način podstaknu pregovaračke strane da razmotre druge modele i ili poredlože nešto što bi nekad moglo biti prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu.

Milićević kaže da ne može da nasluti ko je autor novog “non pejpera”. “Krajnje nebitno u tom kontekstu ko je izradio takav papir, a takvi papiri nisu nikakva novost u diplomatskom svetu. Nude ponekad čak i praktične savete kako možete da rešite određena otvorena pitanja koja se decenijama ne rešavaju ili naprosto postoje određene političke prepreke koje sprečavaju dugogodišnja rešenja određenih sporova”, kaže Milićević za RTV Kim.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021