Vesti
Politika

Milena Popović napustila sednicu Skupštine o Kosovu zbog Radoičića

Poslanica sa liste Srpske napredne stranke Milena Popović izjavila je da je napustila nedavno skupštinsko zasedanje, na kome je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zato što se u u skupštinskoj sali nalazio i Milan Radoičić, koji je na Kosovu optužen za ubistvo njenog partnera Olivera Ivanovića.
Milena Popović napustila sednicu Skupštine o Kosovu zbog Radoičića
Milena Popović (Foto N1)

Popović Ivanović je agenciji Beta kazala da postoje razlozi koje ne želi da komentariše i objašnjava, a zbog kojih ne želi da sedi u istoj prostoriji s Milanom Radoičićem.

„Istraga ubistva mog supruga je jako komplikovan proces. Znam da naši istražni organi rade na rešavanju slučaja i apsolutno verujem da će kad tad biti otkriveni nalogodavci, organizatori i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića“, kazala je ona.

Na pitanje kako ocenjuje to što nije ispunjeno obećanje predstavnika najviše vlasti da će u roku od dve nedelje biti saopšteni detalji ubistva Olivera Ivanovića, ona je kazala da je razočarana što to obećanje nije ispunjeno.

„Razočarana sam jer sam verovala da će imena ubica biti saopštena nekoliko dana posle ubistva. Ipak, verujem u istražne i organe i da će pre svega nalogodavci biti privedeni pravdi“, istakla je ona. 

Postupak u Prištini bio „traljav“

Upitana da prokomentariše tok istrage koja se vodi u Prištini, Popović Ivanović je kazala da je taj postupak bio „traljav“ i da se optužnica menjala tri puta.

„Neko želi da se ceo slučaj što duže prolongira. Ali svaki lanac ima svoju najslabiju kariku i kad tad ćemo saznati imena ubica i nalogodavaca“, naglasila je ona.

Na pitanje da li ima utisak da vlastima u Beogradu i Prištini ne odgovara da se otkrije istina o ubistvu Olivera Ivanovića, Popovićeva je kazala da Priština ne dozvoljava srpskim istražnim organima uvid u dokaze koje poseduje.

„Naši istražni organi su uskraćeni za važne informacije, ali očekujem da će upravo naši sudovi i tužilaštvo da otkriju počinioce zločina“, rekla je ona.

„Prošao poligraf“

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Severnoj Mitrovici. U trenutku ubistva nije radio video-nadzor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije kazao da je Milan Radoičić prošao poligraf kada je u pitanju umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Čovek je pristao, za razliku od nekih drugih, da ide na poligraf po pitanju ubistva Olivera Ivanovića. Pao je na nekim drugim temama, tako da znate da nije mogao da prevari poligraf“, poručio je Vučić i naglasio da su srpski organi vlasti „sa sigurnošću“ znali da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića.

Apelacioni sud Kosova je u maju potvrdio optužnicu protiv šest ljudi optuženih za učešće u ubistvo Olivera Ivanovića i nakon dužeg odlaganja uputio slučaj na suđenje.

Sud je odlučio da se optuženima Marku Rosiću, Silvani Arsović, Radetu Basari i Nedeljku Spasojeviću sudi kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata koji su ubili Ivanovića.

Policajci Dragiša Marković i Žarko Jovanović optuženi su za manipulisanje dokazima u ovom slučaju.

Apelacioni sud u svojoj odluci kaže da je Osnovni sud u Prištini dao dovoljno razloga da „optužnica sadrži dovoljno dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da su optuženi umešani u krivična dela za koja se terete“.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi na početnom ročištu u februaru 2021. godine.

Navodne vođe kriminalne grupe, po optužnici, bili su potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i biznismen Zvonko Veselinović.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021