Vesti
Politika

Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Zoran Milanović (Foto N1)

„Situacija u Ukrajini je početak kraja srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica, ili ljubavnik. Rusiji primer Kosova štrči kao šiljak pred okom. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo zbog Krima, Srbija Rusiji smeta“, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu posle susreta sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar.

On je ocenio da će Srbija morati na neki način da prizna Kosovo, dok će kosovski političati morati da daju status Zajednici srpskih opština, na šta su pristali i potpisali. Milanović je dodao da ih ispunjavanje obaveza vodi dalje na Zapad.

„Da, Srbija je ostala bez Kosova, izgubila ga je u ratu. Uveravam strane državnike da priznaju Kosovo ako to nisu učinili“, rekao je Milanović.

On se na konferenciji za novinare osvrnuo na svoju nedavnu izjavu da je „Kosovo oteto od Srbije“ i oduševljene reakcije srpskih tabloida kojima je poručio – „Bez oduševljenja, molim“, citirajući naziv humorističke serije „Curb your enthusiasm“ Larija Dejvida.

„Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo deo Srbije“, dodao je hrvatski predsednik.

Na pitanje novinara, Milanović je rekao da se zbog svoje izjave nije čuo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodavši da se s njim poslednji put telefonski čuo u vreme migrantske krize 2015. Milanović je rekao da je „dobro da je (Vučić) shvatio da mora prvo da prouči njegovu izjavu“.

„Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim pakostiti, je da je to odavno prestala da bude unutrašnja stvar Srbije“, istakao je Milanović.

On je takođe rekao da misli da „svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne mora posebno da ističe“ i dodao da nije primetio uznemirenost na Kosovu zbog njegove ranije izjave, već samo neke nedoumice.

Slovenačka predsednica je na konferenciji za novinare rekla da države Zapadnog Balkana imaju evropsku budućnost.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023