Vesti
Politika

Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović (Foto N1 Beograd)

U zvaničnu posetu Prištini 23. i 24. decembra Milanović odlazi na poziv predsednice Kosova Vjose Osmani-Sadriu s kojom će se sastati u četiri oka, razgovaraće odvojeno sa premiejrom Aljbinom Kurtijem i učestvovati na sastanku dveju državnih delegacija, navodi se u saopšternju iz Minanovićevog kabineta.

Drugog dana boravka na Kosovu predsednik Hrvatske posetiće hrvatske vojnike u sastavku Kfora kojima će provesti Badnje veče. Na Kosovu je 36. hrvatski kontingent, u kojem je 141 pripadnik HV, a predsednik Hrvatske ispratio ih je 22. novembra kada su otputovali u šestomesečnu rotaciju na Kosovo.

Planiran je i Milanovićev sastanak sa komandantom Kfora generalom Ferencom Kajarijem, kao i poseta hrvatskoj zajednici u Janjevu, u kojem žive većinom Hrvati, sa kojima će razgovarati o uslovima života na Kosovu.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022