Vesti
Politika

Milan St. Protić: Srbijom vladaju lažno srpstvo i lažno rusofilstvo

Demokratija je vrlo nežna biljčica koja je u Srbiji zgažena voljom vlasti i "tu, osim pobune, nema drugog rešenja", rekao je u intervjuu za Novi magazin istoričar i pravnik Milan St. Protić, koji smatra da "Srbijom vladaju lažno srpstvo i lažno rusofilstvo".
 • 04.08.2022
 • 16:19 h
 • Politika
 • izvor: Novi magazin, Beta, N1 Srbija
 • komentara:
 • pregleda: 129
Milan St. Protić: Srbijom vladaju lažno srpstvo i lažno rusofilstvo
Milan St. Protić (Foto Goran Srdanov/Nova.rs)

Prema njegovom viđenju, protiv nedemokratske vlasti ne može se boriti "tako što ćete da saučestvujete u političkom životu".

"Onda tu, osim pobune nema, nažalost, drugog rešenja... Evo, videćete na šta će da liči novi parlament, to će da bude ista priča kao onomad", predvideo je Protić i ocenio da, ako ne postoje uslovi za demokratski život, onda ne treba u tome učestvovati.

"Onaj koji u tome učestvuje, postaje saučesnik u onome što radi vlast", objasnio je on i primetio da "ima nekih stranaka koje to i ne kriju, a glume opoziciju".

"A ima i onih koje kažu da su opozicija, ali ništa ne mari da učestvuju u toj farsi. Tako se u Srbiji nikada neće povratiti demokratija, naprotiv, samo će se sve dublje ići u autokratiju", upozorio je Protić.

Prema njegovom uverenju, u Srbiji su na delu "lažno rusofilstvo" i "impresioniranost Putinom".

On misli i da je "ovo što danas vlada Srbijom lažno, udbaško srpstvo, koje nema nikakve veze sa našim nacionalnim identitetom".

"To je jedno površno, vulgarno, lažno srpstvo kojem pripada i jedan deo opozicije", zaključio je Protić.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
 • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
 • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
 • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
 • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
 • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
 • 08.08.2022