Vesti
Politika

Milačić najavljuje tužbu za nezakonitu smenu

Dojučerašnji rektor Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, kaže za RTV KIM da je bio velikih pritisaka za njegovu smeni i da ti pritisci traju od trenutka kada je Marko Đurić u martu prošle godine predložio promenu statusa Univerziteta.
Milačić najavljuje tužbu za nezakonitu smenu
Srećko Milačić (Foto Prištinski univerzitet)

Komentarišući obrazloženje Vlade Srbije za njegovu smenu i optužbe o navodno utvrđenim nepravilnostima u radu Univerziteta na čijem je čelu bio, Milačić kaže da su to neistine koje će on dokazati na sudu.

„Paradoksalno je da od svih navoda nijedan nije tačan, decidno tvrdim nijedan. Ja podnosim tužbu sudu za nezakonitu smenu i ja ću dokazati da ništa nije tačno. Jasno je šta je u pitanju. Ovde su razlozi sasvim drugačiji. Nijedna optužba nije tačna i to ću dokazati. Da nije tragično bilo bi komično“, kaže Milačić.

Za direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića kaže da radi protiv Univerziteta i da je to pokazao od prvog dana stupanja na dužnost, navodeći kao primer Đurićev predlog o promeni statusa ove visokoškolske ustanove u martu prošle godine.

„Mi smo mislili da se odustalo od toga, međutim Marko Đurić od toga nikada nije odustao i on je Kancelariju za Kosovo i Metohiju pretvorio u Kancelariju protiv Kosova i Metohije. Od prvog dana njegovog dolaska on je bio protiv Univerziteta ali mi nisu jasni njegovi motivi“, kaže Milačić u izjavi za RTV Kim.

Govoreći o „uplitanju“ predstavnika lokalnih kosovskih zvaničnika u rad Univerziteta i njegovu smenu, Milačić kaže da je to komična situacija.

„Komično je da gradonačelnici u sistemu Republike Kosova potpisuju smenu rektora na srpskom državnom Univerzitetu. Što se njih tiče, Marko Đurić im je naredio da prekinu saradnju sa Prištinskim univerzitetom i nije im dozvolio da dođu ni kada je bio Dan Univerziteta“.

Kaže i da je lično pozvao Marka Đurića da ga obavesti o svojoj zabrinutosti zbog otvaranja privatnih fakulteta a da ga sada i zbog toga optužuju. Tvrdi da nisu tačne ni optužbe da on kao rektor odlučuje koliko će studenata biti upisano na fakultetima PU. O tome, kaže, odlučuje akreditovana komisija.

Ivanović: Pogubna bi bila svaka promena statusa Univerziteta

Lider SDP-a Oliver Ivanović zabrinut je zbog iznenadne odluke Vlade Srbije da smeni rektora Prištinskog univerziteta Srećka Milačića, a svaku promenu statusa ove ustanove smatra pogunom.

Ivanović smatra da odluke Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici treba da donose zaposleni na fakultetima, odnosno izabrani dekani.

„Univerzitet je jedna od ključnih institucija koja je po zakonu samostalna u odlučivanju po mnogim pitanjima, uključujući i izbor prvog čoveka. Na ovakav način mnogi će biti zatečeni s obzirom da javnost nije bila upoznata sa eventualnim nepravilnostima u radu, a one se pominju samo u obrazloženju kada je već doneta odluka“, kaže Ivanović.

Moguće promene u statusu Univerziteta, odnosno integraciju u kosovski obrazovni sistem, Ivanović smatra pogubnim.

„Mislim da bi bilo poguban bilo kakav pokušaj promene statusa Univerziteta jer bi to uznemirilo javnost. Ne treba da podsećam da su fakulteti i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici ključ i opstanak severa jer se u ovom trenutku 3,5 do četiri hiljade mladih ljudi svakodnevno nalazi tu. Oni imaju po 10 ili 11 hiljada upisanih, ali do četiri hiljade je stalno tu i svakodnevno živi u Mitrovici i daje neophodnu energiju ovom gradu koji je po malo počeo da spava“, kaže Ivanović.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku o smeni rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Kako se navodi u obrazloženju, Milačić je otužen za mnoge nepravilnosti u radu. Odluku su podržali i predstavnici kosovskih lokalnih institucija sa severa Kosova.


Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021