Vesti
Politika

Mijačić: Energetski sporazum kompleksno pitanje

Ono što ostaje nepoznato i nakon usvajanja Mape puta za primenu energetskih sporazuma između Srbije i Kosova je termin kada će biti izdata licenca za rad "Elektrosevera", kosovske kompanije u kojoj će većinsko vlasništvo imati Elektroprivreda Srbije, rekao je za N1 Dragiša Mijačic iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.
Mijačić: Energetski sporazum kompleksno pitanje
Dragiša Mijačić (Printskrin Jutjub Insajder Video)

Ipak, on je optimistačan u pogledu toga da će sve što je juče dogovoreno, ovog puta i biti sprovedeno.

"Ja bih podsetio da Vlada Srbije i Vlada Kosova nemaju velikog upliva u rešavanje ovog problema. Oni mogu izazvati političke probleme u njihovoj realizaciji, ali sama realizacija je na nivou nezavisnih institucija, ili komercijalnih institucija. Implementacija zavisi od dve kompanije, Elektrosevera i KEDS-a, i donekle od nezavisne institucije za licenciranje elektrooperatera iz Prištine. To je višedecenijsko kompleksno pitanje. Videćemo kako će rešavati. Ovim sporazumom, ako se čita između redova, Elektrosever je podugovarač KEDS-a za distribuciju, održavanje i naplatu računa na severu Kosova", istakao je Mijačić.

Podsetimo, Kosovo i Srbija su usvojili su juče u Briselu mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU. Sporazum je izazvao mnoge oprečne reakcije sa obe strane Ibra.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022