Vesti
Politika

Mijačić: Amerika nije stala na stranu Srbije

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTer) Dragiša Mijačić smatra da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu stale na stranu Srbije kada su od kosovskog premijera zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata.
Mijačić: Amerika nije stala na stranu Srbije
Dragiša MIjačić (Foto Medija Centar Beograd)

Mijačić je agenciji Beta kazao da SAD podržavaju politiku reciprociteta kosovske vlade, a da su od premijera Aljbina Kurtija zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata do 1. septembra, kako bi se sačuvao mir na Kosovu.

"SAD je zahtevala od kosovske strane da se prolongiraju odluke o obaveznoj preregistraciji i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije da bi se sprečio eventualni oružani sukob na severu Kosova, kao i zbog toga što je na globalnom nivou došlo do raličitih informacija i dezinformacija po ovom pitanju", ocenio je Mijačić.

Dodao je da američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer podržava sadržaj odluka o reciprocitetu, ali da je insistirao da se te odluke, koje su ranije dogovorene, primene na konstruktivniji način koji ne bi doveo do sukoba.

Komentarišući navode provladinih medija da su SAD stale na stranu Srbije, Mijačić je rekao da su SAD stale na stranu mira na Kosovu.

"Ne može se reći da su SAD stale na stranu Srbije. SAD svakako nisu stale na stranu Srbije, već na stranu Kosova, jer su podržale odluku kosovske vlade. Za SAD i ostale zapadne partnere odluke o obaveznoj preregistraciji vozila i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije nisu sporne", naglasio je Mijačić.

Po njegovim rečima, najbolje bi bilo da se pitanje preregistracije i ličnih dokumenata reši u Briselu kroz tehnički dijalog, kako se ne bi sprovodile jednostrane akcije.

"Srbiji ističe vreme po ovom pitanju i ako ne bude konstruktivna, Aljbin Kurti će od 1. septembra da implementira obe ove odluke", zaključio je Mijačić.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022