Vesti
Politika

Mijačić: Amerika nije stala na stranu Srbije

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTer) Dragiša Mijačić smatra da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu stale na stranu Srbije kada su od kosovskog premijera zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata.
Mijačić: Amerika nije stala na stranu Srbije
Dragiša MIjačić (Foto Medija Centar Beograd)

Mijačić je agenciji Beta kazao da SAD podržavaju politiku reciprociteta kosovske vlade, a da su od premijera Aljbina Kurtija zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata do 1. septembra, kako bi se sačuvao mir na Kosovu.

"SAD je zahtevala od kosovske strane da se prolongiraju odluke o obaveznoj preregistraciji i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije da bi se sprečio eventualni oružani sukob na severu Kosova, kao i zbog toga što je na globalnom nivou došlo do raličitih informacija i dezinformacija po ovom pitanju", ocenio je Mijačić.

Dodao je da američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer podržava sadržaj odluka o reciprocitetu, ali da je insistirao da se te odluke, koje su ranije dogovorene, primene na konstruktivniji način koji ne bi doveo do sukoba.

Komentarišući navode provladinih medija da su SAD stale na stranu Srbije, Mijačić je rekao da su SAD stale na stranu mira na Kosovu.

"Ne može se reći da su SAD stale na stranu Srbije. SAD svakako nisu stale na stranu Srbije, već na stranu Kosova, jer su podržale odluku kosovske vlade. Za SAD i ostale zapadne partnere odluke o obaveznoj preregistraciji vozila i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije nisu sporne", naglasio je Mijačić.

Po njegovim rečima, najbolje bi bilo da se pitanje preregistracije i ličnih dokumenata reši u Briselu kroz tehnički dijalog, kako se ne bi sprovodile jednostrane akcije.

"Srbiji ističe vreme po ovom pitanju i ako ne bude konstruktivna, Aljbin Kurti će od 1. septembra da implementira obe ove odluke", zaključio je Mijačić.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023